Συνολικές προβολές σελίδας

25 Απρ 2012

Ξεκίνησε η συγκέντρωση αντικειμένων για το Λαογραφικό Μουσείο


Αγία Κυριακή


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αθαμανίου «Ο ΑΘΑΜΑΣ» ανακοινώνει ότι ξεκινάει η συγκέντρωση αντικειμένων για την τοποθέτηση τους στο Λαογραφικό Μουσείο του Συλλόγου.
Το Λαογραφικό Μουσείο  θα στεγαστεί στο πρώην Δημοτικό Σχολείο στην Αγία Κυριακή, που πρόσφατα ανακαινίστηκε. Η δημιουργία ενός Λαογραφικού Μουσείου στην περιοχή μας είναι καθοριστική για την προβολή και την ανάδειξη της Τοπικής Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς. Για το λόγο αυτό επιθυμούμε τη συμμετοχή, τη συνεργασία και την υποστήριξη όλων για να επιτύχει αυτή η προσπάθεια και το Λαογραφικό Μουσείο της Αγίας Κυριακής να καταστεί σημείο αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων.
Όλα τα αντικείμενα που θα συλλεχθούν θα καταγραφούν κατά ιδιοκτήτη. Έπειτα θα επιλεγούν και θα εκτεθούν κατά είδος αυτά που βρίσκονται σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση. Τα υπόλοιπα θα επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους.
Ο Σύλλογος αναλαμβάνει την κατ’ οίκον συλλογή των αντικειμένων έπειτα από συνεννόηση με την κ. Αλυμάρα Βασιλεία στο 26850-22172 και τον κ. Φώτη Κίμωνα στο 26850-22979.


Ας βάλουμε όλοι το λιθαράκι μας για το σκοπό αυτό,
να μεταβιβάσουμε την πλούσια κληρονομιά μας στις επόμενες γενιές, να τη διαφυλάξουμε, να την εμπλουτίσουμε και να γίνει κοινό κτήμα!



                                                                                              Το Δ.Σ.

15 Απρ 2012

Χριστός Ανέστη ! Χρόνια Πολλά.






Το Δ.Σ του πολιτιστικού συλλόγου "ο Αθάμας" εύχεται σε όλους σας Καλό Πάσχα, με υγεία και ευτυχία για όλους.

11 Απρ 2012

Συνάντηση για το "Πράσινο Χωριό"






Τη Μ.Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012, πραγματοποιήθηκε στο Αθαμάνιο, στο καφενείο της κ. Ειρήνης Τριάντου,  συνάντηση για την ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με το «Πράσινο Χωριό».  Στη συνάντηση παρευρέθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου κ. Τατιάνα Καλογιάννη , ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Χρήστος Χασιάκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βασίλειος Ρίζος , οι Αντιδήμαρχοι κ.Απόστολος Τυρολόγος, κ. Γεώργιος Στασινός και κ. Νίκος Σιμόπουλος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αθαμανίου κ.Δημήτρης Καραγιάννης.  Παρόντες ήταν και οι υπεύθυνοι συντονιστές της πρότασης η κ. Μαίρη Στεργίου και ο κ. Ματθαίος Χιονίδης, καθώς και ο κ. Χρήστος Τσιρογιάννης Ειδικός Σύμβουλος της Περιφέρειας. Τέλος, παρευρέθηκαν ο κ. Χρήστος Κουτσιαύτης πρώην Αντιδήμαρχος και η κ. Ουρανία Κουτσούκη πρώην πρόεδρος της Τ.Κ Αθαμανίου η συμβολή των οποίων ήταν σημαντική στο ξεκίνημα της προσπάθειας να γίνει το Αθαμάνιο «Πράσινο Χωριό». Τη συνάντηση στήριξαν με την ενεργή παρουσία τους πολλοί κάτοικοι της Τ.Κ. Αθαμανίου.

Το «Πράσινο Χωριό», όπως είναι ευρύτερα γνωστό, ή ορθότερα «Ενεργειακό Χωριό», αφορά την πρόταση που πρόκειται να υποβληθεί με τη συνεργασία του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων και της Περιφέρειας Ηπείρου,  στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» - «Πράσινες Αγροτικές και Νησιωτικές Κοινότητες- Νέο Πρότυπο Ανάπτυξης», ώστε στην Τ. Κοινότητα Αθαμανίου να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις  για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων χρησιμοποιώντας τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες (γνωστές και ως Α.Π.Ε.) και εφαρμόζοντας νέες τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον.

Στην πρόταση που θα κατατεθεί έχει ενταχθεί ως περιοχή παρέμβασης η Τ. Κοινότητα Αθαμανίου και αναλυτικότερα οι οικισμοί: Αθαμάνιο, Κορακάδα, Αμπέλια, Σκαλούλα, Τελήσι, Παλαιοχώρι και Πλάτανος.

Οι παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν και θα χρηματοδοτηθούν εξ’ ολοκλήρου από το πρόγραμμα αφορούν παρεμβάσεις σε ιδιωτικά και δημόσια κτίρια, σε κοινόχρηστους χώρους  και στον τομέα των μεταφορών με σκοπό τη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων, της ενεργειακής  κατανάλωσης και κατά συνέπεια του κόστους  που καταβάλουν οι κάτοικοι για να καλύψουν  τις ανάγκες τους για θέρμανση και μεταφορές.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τις παρεμβάσεις στα κτίρια προτείνεται η αλλαγή κουφωμάτων , η τοποθέτηση ενεργειακών τζακιών με καύση pellets, που θα παράγεται στην περιοχή και θα διανέμεται δωρεάν στους κατοίκους και η  τοποθέτηση μικρών βιολογικών καθαρισμών σε κάθε κατοικία που εντάσσεται στο πρόγραμμα. Για τους κοινόχρηστους χώρους προβλέπεται διαμόρφωσή τους σύμφωνα με τις αρχές τους βιοκλιματικού σχεδιασμού. Στον τομέα των μεταφορών, προτάθηκε, και έκανε ιδιαίτερη αίσθηση σε όσους βρίσκονταν στη συνάντηση, η παραχώρηση από το πρόγραμμα χρηματοδότησης, ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων για τη μεταφορά των κατοίκων εντός της κοινότητας αλλά και προς  το Βουργαρέλι – Κέντρο Υγείας και των μαθητών προς το σχολείο.

Το κυριότερο σημείο της συνάντησης, που πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα, είναι ότι απαιτείται η συμμετοχή ΟΛΩΝ των κατοίκων στο πρόγραμμα. Αυτό θα γίνει με την συμπλήρωση υπεύθυνης δήλωσης των κατοίκων ότι δέχονται να γίνουν οι παρεμβάσεις στις κατοικίες τους. Ο αριθμός των συμπληρωμένων δηλώσεων πρέπει να φτάσει σε ποσοστό το 95% για να γίνει δεκτή η πρόταση.  Η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας είναι καθοριστική για το μέλλον της κοινότητας. Αν δεν υπάρξει υποστήριξη από τον κόσμο, τότε δεν υπάρχει και λόγος να κατατεθεί η πρόταση.

Τέλος, ζητήθηκε από τους κατοίκους, να συνεργαστούν με το Δήμο και την Περιφέρεια, σε ό,τι τους ζητηθεί και να καταλάβουν ότι οποιαδήποτε παρέμβαση που θα πραγματοποιηθεί δεν επιβαρύνει οικονομικά κανέναν και μόνο οφέλη θα αποκομίσουν από την εφαρμογή του προγράμματος.

Η αναλυτική πρόσκληση και όλα τα συνοδευτικά έντυπα βρίσκονται αναρτηµένα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις www.cres.gr, www.epperaa.gr  και www.espa.gr (Κωδικός Πρόσκλησης: ΚΑΠΕ-12403).


Έγινε η παρουσίαση αρχαιολογικής μελέτης για τα Τζουμέρκα από την ΙΛΕΤ.




Αιχμή δόρατος - Άγναντα





Η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων, ένα πνευματικό – επιστημονικό σωματείο η δράση του οποίου καλύπτει ολόκληρη την περιοχή των Τζουμέρκων και που έχει ως στόχο την περισυλλογή, διάσωση και μελέτη του ιστορικού, αρχαιολογικού, γλωσσικού και λαογραφικού υλικού της,καθώς και την πνευματική και πολιτιστική της ανάπτυξη, αποφάσισε, μέσω του Διοικητικού της Συμβουλίου και της σχετικής πρότασης που διατυπώθηκε στη Γενική Συνέλευση του 2009, να ζητήσει τη συνδρομή των αρχαιολόγων και μελών της Εταιρείας, κας Ανθής Αγγέλη και κας Κων/νας Ζήδρου που κατάγονται από τα Τζουμέρκα σχετικά με την αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή. 

Χάρη στην πολύτιμη συμβολή τους, με την επιστημονική επιμέλεια της τ. Καθηγήτριας της Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κας Χρυσηίδας Τζουβάρα – Σούλη, εκπονήθηκε μια μελέτη, με τίτλο ‘’Αρχαιολογικές επεμβάσεις και έρευνες στην περιοχή της αρχαίας Αθαμανίας και του βυζαντινού Τζεμέρνικου’’, η οποία καλύπτει την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων και των τριών νομών (Άρτης, Ιωαννίνων και Τρικάλων).


Η μελέτη αυτή θα αποτελέσει την αφετηρία της προσπάθειάς για την αποκάλυψη, ανάδειξη και προστασία των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στα Τζουμέρκα, δηλαδή στην περιοχή της αρχαίας Αθαμανίας και του βυζαντινού Τζεμέρνικου. 

Σε αυτήν, και σε διαδοχικά κεφάλαια, καταγράφονται η γεωγραφία και γεωμορφολογία της περιοχής, η ιστορική της πορεία, οι γραπτές μαρτυρίες των πηγών, τα χαρακτηριστικότερα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, η σχετική βιβλιογραφία. 

Παρατίθενται ακόμη και ενδεικτικές φωτογραφίες και χάρτες. Επιπλέον, προτείνονται τα μνημεία από όπου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι έρευνες και οι ποικίλες αρχαιολογικές επεμβάσεις, όπως και το είδος αυτών των επεμβάσεων και εν συνεχεία παρουσιάζονται τα άμεσα και έμμεσα αποτελέσματά τους.


Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο κεφάλαιο, περιγράφονται, εν συντομία, η θέση και τα συμβατικά γεωγραφικά όρια των Τζουμέρκων, η γεωμορφολογία, η γεωλογία, το κλίμα, καθώς και η χλωρίδα και η πανίδα που διαμορφώνουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της περιοχής.


Στο δεύτερο κεφάλαιο, σκιαγραφείται η ιστορική διαδρομή τόσο της αρχαίας Αθαμανίας όσο και του βυζαντινού Τζεμέρνικου, από την εποχή του Χαλκού έως και τον 15ο αι. και την Οθωμανική κατάκτηση. Ειδικότερα, οι πιο πρώιμες αρχαιολογικές μαρτυρίες για την κατοίκηση στα Τζουμέρκα ανάγονται στην εποχή του Χαλκού. Από τις αρχές της δεύτερης χιλιετίας π.Χ., εγκαθίστανται εδώ οι Αθαμάνες, ένα από τα κυριότερα Ηπειρωτικά φύλα της αρχαιότητας. 

Οι Αθαμάνες διήγαν βίο ποιμενικό νομαδικό. Κατά τον 5ο και τον 4ο αι. π.Χ. πέρασαν από την αγροτική κοινωνία στον αστικό τρόπο ζωής και τη διαβίωση σε οργανωμένους οικισμούς και πόλεις. Κατά τα έτη 220-185 π.Χ. κυβερνήθηκαν από τους βασιλείς Θεόδωρο και Αμύνανδρο. 

Ιδιαίτερα ο δεύτερος ανέπτυξε μεγάλη διπλωματική δραστηριότητα και ασκούσε ευρύτερη πολιτική, έξω από τα στενά όρια της χώρας του. Η Αθαμανία δεν πρέπει να απέφυγε την κοινή μοίρα της Ηπείρου το 167 π.Χ., όταν οι λεγεώνες του Αιμιλίου Παύλου κατέστρεψαν 70 Ηπειρωτικές πόλεις και υποδούλωσαν 150.000 Ηπειρώτες. 

Ωστόσο, δεν καταστράφηκε ολοκληρωτικά, καθώς από την εποχή του Αμυνάνδρου ή λίγο μετά το 167 π.Χ. και τουλάχιστον έως το 88/87 π.Χ., στην περιοχή λειτούργησε το Κοινό των Αθαμάνων. Κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορικής εποχής, γίνεται απλή μνεία των Αθαμάνων, χωρίς ιδιαίτερη αναφορά στην πολιτική και οικονομική κατάστασή τους.


Με την έναρξη της βυζαντινής περιόδου, η περιοχή, αρχικά, θα υπαχθεί διοικητικά στην επαρχία Παλαιάς Ηπείρου και αργότερα στο θέμα Νικοπόλεως, ενώ θα γνωρίσει και αλλεπάλληλες βαρβαρικές επιδρομές. Ο χώρος της Αθαμανίας μπορεί να χαρακτηριστεί ως στρατηγικής σημασίας πέρασμα, το οποίο ένωνε την Ήπειρο με τη Θεσσαλία και ήλεγχε τμήμα του χερσαίου οδικού δικτύου. 

Μάλιστα, κατά την περίοδο του «Δεσποτάτου» της Ηπείρου απέκτησε ιδιαίτερη σημασία, καθώς δεν απείχε ιδιαίτερα από την πρωτεύουσά του την Άρτα, ενώ παράλληλα από αυτή διερχόταν και η κυριότερη οδική αρτηρία που ένωνε απευθείας την Άρτα με τα Τρίκαλα και την Ήπειρο με τη Θεσσαλία. Η μακραίωνη περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας ξεκίνησε για την περιοχή στα τέλη του 15ου αι., με την απόκτηση μάλιστα και σημαντικών προνομίων καθώς ήλεγχε τα περάσματα της Πίνδου. 

Έτσι, τα Τζουμέρκα δεν γνώρισαν τις αυθαιρεσίες και τις βιαιότητες του Οθωμανού κατακτητή, όπως άλλες Ηπειρωτικές περιοχές. Αντίθετα και εξαιτίας της σχετικής αυτονομίας που απολάμβαναν, αποτέλεσαν καταφύγιο για πολλούς δοκιμαζόμενους Έλληνες, που εγκατέλειπαν τις εστίες τους στις πεδινές θέσεις και επιδίωκαν την εγκατάστασή τους σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές.


Στο τρίτο κεφάλαιο, παρουσιάζονται, λεπτομερειακά, οι γραπτές αναφορές των ποικίλων πηγών, από τον 6ο π.Χ. αι. έως και τον 12ο μ.Χ. αι. Πιο συγκεκριμένα, οι όροι Αθαμανία και Αθαμάνες απαντούν σε κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας από μια πολύ πρώιμη εποχή, ήδη από τον 6ο αι. π.Χ. 

Συνεχίζουν αδιάκοπα έως και την περίοδο της ρωμαιοκρατίας και πιο συγκεκριμένα έως και τον 2ο αι. μ.Χ. Αντίστοιχα εντοπίζονται και στη βυζαντινή γραμματεία από τον 5ο αι. μ.Χ. έως και το 12ο αι. μ.Χ., με ένα κενό κατά τους αιώνες 4ο, 7ο, 8ο και 11ο. Εκτός από το μεγάλο χρονολογικό εύρος, αξιοσημείωτη είναι η ποικιλία των πηγών που περιλαμβάνουν σχετικές αναφορές και πληροφορίες. 

Πρόκειται για έργα ιστορικά, γεωγραφικά, περιηγητικά, φιλοσοφικά, φιλολογικά, καθώς και για τα σπουδαιότερα βυζαντινά λεξικά. Υψίστης σημασίας είναι τα αντλούμενα στοιχεία για τη θέση της περιοχής, καθώς επιβεβαιώνεται η τοποθέτησή της στη σύγχρονη περιοχή των Τζουμέρκων, τη γειτνίασή της με άλλα Ηπειρωτικά και Θεσσαλικά φύλα και τις σχέσεις της με τις όμορες επικράτειες. 

Επιπλέον, η μελέτη των πηγών συντελεί στη σκιαγράφηση της ιστορικής της πορείας κατά την κλασική αρχαιότητα, προσφέρει πολύτιμα στοιχεία για τον πολιτισμό της, διασώζοντας και ορισμένες παραδόσεις και τέλος αποδεικνύει τη σημασία της και τη στρατηγική της θέση, καθώς αποτέλεσε κομβικό σημείο για τα όμορα φύλα. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι η Αθαμανία δε λησμονήθηκε ποτέ από τους συγγραφείς, αλλά διατήρησε τη σημασία της τόσο κατά την περίοδο της ρωμαιοκρατίας όσο και κατά την αντίστοιχη βυζαντινή.


Το τέταρτο κεφάλαιο περιλαμβάνει έναν πίνακα με τα κυριότερα μνημεία των Τζουμέρκων, όλων των ιστορικών περιόδων, από την κλασική αρχαιότητα έως τους μεταβυζαντινούς και νεότερους χρόνους, συμπεριλαμβανομένων και των ήδη κηρυγμένων.


Στα κεφάλαια 5,6,7, παρουσιάζονται διαδοχικά: η πρόταση των μελετητών για τα μνημεία τα οποία χρήζουν άμεσης έρευνας και επεμβάσεων λόγω της σημασίας και της στρατηγικής τους θέσης, το είδος των επεμβάσεων, όπως και οι αρμόδιοι φορείς. Ακολουθούν προτάσεις για τα επόμενα βήματα της Ι.Λ.Ε.Τ. αλλά και σύντομη παρουσίαση των άμεσων και έμμεσων αποτελεσμάτων της αρχαιολογικής έρευνας στην περιοχή.


Στο όγδοο κεφάλαιο παρατίθεται μια εκτενέστατη, τόσο ελληνική όσο και ξενόγλωσση βιβλιογραφία, καθώς και οι εκδόσεις των αρχαίων συγγραφέων. Η μελέτη ολοκληρώνεται με ενδεικτικές εικόνες ευρημάτων και μνημείων της περιοχής και ποικίλους χάρτες. Απώτερος στόχος της παρούσας μελέτης είναι η συγκέντρωση της κυριότερης βιβλιογραφίας και η παρουσίαση της ιστορικής πορείας, των γραπτών μαρτυρίων και των κυριότερων μνημείων της αρχαίας Αθαμανίας και του βυζαντινού Τζεμέρνικου. 

Εν συνεχεία, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, Πανεπιστημιακές Σχολές και Ερευνητικά Ιδρύματα, θα δρομολογηθεί η έναρξη ερευνών, συμπεριλαμβανομένων και των ανασκαφών, καθώς και ποικίλων επεμβάσεων στα μνημεία, με αφετηρία καθαρισμούς, αποψιλώσεις, σήμανση και εξασφάλιση προσβασιμότητας, με σκοπό την προστασία και την ανάδειξή τους.


Εν κατακλείδι, ελπίζουμε ότι η συγκεκριμένη μελέτη θα αποτελέσει κίνητρο και αφετηρία ώστε στο προσεχές μέλλον να ξεκινήσουν οργανωμένες έρευνες στην περιοχή, για να έρθουν στο φως οι θέσεις κατοίκησης, δράσης και δημιουργίας πολιτισμού αλλά και πολύτιμα ευρήματα που θα συντελέσουν στη σκιαγράφηση της ιστορικής της πορείας.



Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ι.Λ.Ε.Τ. 

 Για να διαβάσετε την μελέτη πατήστε εδώ







10 Απρ 2012

Από το Αθαμάνιο η έναρξη του πρώτου "Διάβα των Τζουμέρκων"


Φωτογραφία από την Αθαμάνιο Διαδρομή 2011

 

 

 Στις 10 Ιουνίου άλλη μια σπουδαία αθλητική διοργάνωση ξεκινά από το Αθαμάνιο.




Η Ένωση Αθλητικών Σωματείων ΣΕΓΑΣ Ηπείρου και οι Δήμοι Βορείων και Κεντρικών Τζουμέρκων, διοργανώνουν αγώνα δρόμου σε βουνό με την επωνυμία «Diava of Tzoumerka – Mountain Relay», την Κυριακή 10 Ιουνίου 2012, με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
Ο αγώνας θα διεξαχθεί με τη μορφή σκυταλοδρομίας και θα διαβεί όλη την οροσειρά των ιστορικών και πανέμορφων Τζουμέρκων. Θα ξεκινήσει από το χωριό Αθαμάνιο, του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, και θα ολοκληρωθεί στο ιστορικό χωριό Συρράκο, του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, καλύπτοντας συνολική απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων, και θετικής υψομετρικής ανάβασης πάνω από 3000μ.
Στην πορεία του θα διαβεί από πολλά ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα της περιοχής όπως:
Την Κόκκινη Εκκλησία και το μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου στο Βουργαρέλι,
τον εκκλησάκι του Π. Κοσμά στην Κυψέλη, τους καταρράκτες και το μοναστήρι της Αγ. Αικατερίνης στον Καταρράκτη, το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, την Μονή Κηπίνας,  κ.α.
Συνοπτικά η διαδρομή θα είναι:
Αθαμάνιο-Κόκκινη Εκκλησία-Βουργαρέλι-Αγ. Γεώργιος-ανάβαση προς τους πρόποδες των Τζουμέρκων-Π.Κοσμάς(ΑΛΛΑΓΗ)-Στάρια-ΚρύαΒρύση-Καταρράκτες-Δασικό Χωριό(ΑΛΛΑΓΗ)-ΓέφυραΠλάκας-Τρεποκός-Άγναντα(ΑΛΛΑΓΗ)-Κονάκια-Πράμαντα-Μελισσουργιώτικος-Μονή Κηπίνας(ΑΛΛΑΓΗ)-Καλαρρύτες-Συρράκο.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι αθλητές/αθλήτριες που θα μπορούν να σχηματίσουν ομάδες Ανδρών, Ανδρών/Γυναικών και Γυναικών.
Οι λεπτομέρειες του αγώνα θα ανακοινωθούν σύντομα στην υπό κατασκευή ιστοσελίδα του αγώνα.
Για πληροφορίες σχετικά με τον αγώνα μπορείτε να απευθυνθείτε με mail στο segasepirou@yahoo.gr και kmamalis@cc.uoi.gr ή στο 6973051037 (Κ. Μάμαλης).
Για πληροφορίες σχετικά με το βαθμό δυσκολίας της διαδρομής μπορείτε να απευθύνεστε στον Θανάση Κουρή (mail: thanasis_kouris@hotmail.com τηλ. 6977369718).

Ο Αθάμας στο διαδίκτυο

Το Αθαμάνιο την άνοιξη
Ο πολιτιστικός σύλλογος Αθαμανίου 'Ο Αθάμας' εγκαινιάζει μια νέα μορφή επικοινωνίας με τους Αθαμανιώτες αλλά και όλους τους φίλους του χωριού μας, μέσα από το διαδίκτυο. Το athamas-tzoumerka.blogspot.com θα ενημερώνει άμεσα για όλα τα θέματα τoυ χωριού  καθώς και για τις δράσεις του Συλλόγου μας.