Συνολικές προβολές σελίδας

26 Οκτ 2012

Ήχοι και χρώματα της Μεσογείου στα Κεντρικά Τζουμέρκα

Φωτογραφία από την εκδήλωση

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012 η επίσκεψη της Ιταλικής αντιπροσωπείας από το Δήμο του Cellino San Marco στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων με αφορμή την επίσημη έναρξη του έργου ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΥΤΙ - MUSIC BOX που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας ΕΛΛΑΔΑ - ΙΤΑΛΙΑ 2007 - 2013 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Κεντρική δράση στο πλαίσιο του τριημέρου ήταν η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012 στο Αμφιθέατρο του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων στο Βουργαρέλι, με πολύ μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Την ημερίδα χαιρέτησαν οι Δήμαρχοι Κεντρικών Τζουμέρκων και Cellino San Marco κ.κ. Χρήστος Χασιάκος και Francesco Cascione. Και οι δύο τόνισαν την πρόθεσή τους να εργαστούν με όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία του έργου, με έμφαση στη δημιουργία λειτουργικών και βιώσιμων υποδομών για τη μελέτη και την καταγραφή της μουσικής παράδοσης και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς στους δύο Δήμους.

Κεντρικές θεματικές της ημερίδας, η διασυνοριακή συνεργασία, η μουσική παράδοση της Απουλίας, των Τζουμέρκων και της Ηπείρου, καθώς και η σύνδεση τους με τη μουσική της ευρύτερης Μεσογείου. Επιπλέον, στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι δράσεις του έργου ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΥΤΙ. Ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι αναλυτικές παρουσιάσεις για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των δύο Δήμων Cellino San Marco και Κεντρικών Τζουμέρκων.

Ομιλητές στην ημερίδα ήταν η Δρ. Διονυσία Ταμβάκη, στέλεχος της Κοινής Τεχνικής Γραμματείας του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα - Ιταλία 2007 - 2013, η κ. Ιωάννα Παπαϊωάννου, στέλεχος της NOISIS Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε., ως Τεχνικός Σύμβουλος του έργου, η κ. Αφροδίτη Μπασιούκα, Ειδική Συνεργάτης του Δημάρχου Κεντρικών Τζουμέρκων, η κ. Alessandra Miccoli, Τεχνικός Σύμβουλος Έργων Διασυνοριακής Συνεργασίας, ο κ. Γεώργιος Μπαζούκας, χοροδιδάσκαλος - ερευνητής και ενεργό μέλος της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων, καθώς και ο κ. Βαγγέλης Κώτσου, Μουσικός και Καθηγητής της Ηπειρώτικης Πολυφωνικής Μουσικής.

Ήταν μία ημερίδα διαφορετική από τις άλλες, καθώς τις αξιόλογες παρουσιάσεις των ομιλητών πλαισίωσαν παραδοσιακές μελωδίες της Κάτω Ιταλίας, τις οποίες ερμήνευσε μία ομάδα νέων της Ιταλικής αντιπροσωπείας, υπό τη διεύθυνση του Maestro Franco Russo.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της τριήμερης παραμονής της Ιταλικής αντιπροσωπείας, εκπρόσωποι και ειδικοί συνεργάτες των δύο Δήμων είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν αναλυτικά και να προσδιορίσουν λεπτομερώς τις δράσεις του έργου ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΥΤΙ, καθώς περιλαμβάνει πλήθος κοινών δράσεων στις δύο χώρες, όπως η δημιουργία της ψηφιακής μουσικής βιβλιοθήκης, η παραγωγή ενός τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ που θα προβάλλει τους δύο Δήμους, η έκδοση ενός τόμου που θα προβάλλει τη μουσική και των πολιτισμό των δύο περιοχών.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε την Κυριακή με τις καλύτερες εντυπώσεις από όλους τους συμμετέχοντες και το ραντεβού μεταξύ των δύο Δήμων ανανεώθηκε για τα τέλη Νοεμβρίου στο Δήμο του Cellino San Marco.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα σας πρέπει να είναι γραμμένα στην Ελληνική (όχι Greeklish) και όχι ΚΕΦΑΛΑΙΑ να μην περιέχουν βρισιές και λέξεις ή φράσεις που μπορεί να προσβάλουν άλλα άτομα.Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και στην κριτική που γίνεται ΕΠΩΝΥΜΩΣ.