Συνολικές προβολές σελίδας

11 Απρ 2012

Συνάντηση για το "Πράσινο Χωριό"






Τη Μ.Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012, πραγματοποιήθηκε στο Αθαμάνιο, στο καφενείο της κ. Ειρήνης Τριάντου,  συνάντηση για την ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με το «Πράσινο Χωριό».  Στη συνάντηση παρευρέθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου κ. Τατιάνα Καλογιάννη , ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Χρήστος Χασιάκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βασίλειος Ρίζος , οι Αντιδήμαρχοι κ.Απόστολος Τυρολόγος, κ. Γεώργιος Στασινός και κ. Νίκος Σιμόπουλος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αθαμανίου κ.Δημήτρης Καραγιάννης.  Παρόντες ήταν και οι υπεύθυνοι συντονιστές της πρότασης η κ. Μαίρη Στεργίου και ο κ. Ματθαίος Χιονίδης, καθώς και ο κ. Χρήστος Τσιρογιάννης Ειδικός Σύμβουλος της Περιφέρειας. Τέλος, παρευρέθηκαν ο κ. Χρήστος Κουτσιαύτης πρώην Αντιδήμαρχος και η κ. Ουρανία Κουτσούκη πρώην πρόεδρος της Τ.Κ Αθαμανίου η συμβολή των οποίων ήταν σημαντική στο ξεκίνημα της προσπάθειας να γίνει το Αθαμάνιο «Πράσινο Χωριό». Τη συνάντηση στήριξαν με την ενεργή παρουσία τους πολλοί κάτοικοι της Τ.Κ. Αθαμανίου.

Το «Πράσινο Χωριό», όπως είναι ευρύτερα γνωστό, ή ορθότερα «Ενεργειακό Χωριό», αφορά την πρόταση που πρόκειται να υποβληθεί με τη συνεργασία του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων και της Περιφέρειας Ηπείρου,  στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» - «Πράσινες Αγροτικές και Νησιωτικές Κοινότητες- Νέο Πρότυπο Ανάπτυξης», ώστε στην Τ. Κοινότητα Αθαμανίου να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις  για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων χρησιμοποιώντας τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες (γνωστές και ως Α.Π.Ε.) και εφαρμόζοντας νέες τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον.

Στην πρόταση που θα κατατεθεί έχει ενταχθεί ως περιοχή παρέμβασης η Τ. Κοινότητα Αθαμανίου και αναλυτικότερα οι οικισμοί: Αθαμάνιο, Κορακάδα, Αμπέλια, Σκαλούλα, Τελήσι, Παλαιοχώρι και Πλάτανος.

Οι παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν και θα χρηματοδοτηθούν εξ’ ολοκλήρου από το πρόγραμμα αφορούν παρεμβάσεις σε ιδιωτικά και δημόσια κτίρια, σε κοινόχρηστους χώρους  και στον τομέα των μεταφορών με σκοπό τη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων, της ενεργειακής  κατανάλωσης και κατά συνέπεια του κόστους  που καταβάλουν οι κάτοικοι για να καλύψουν  τις ανάγκες τους για θέρμανση και μεταφορές.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τις παρεμβάσεις στα κτίρια προτείνεται η αλλαγή κουφωμάτων , η τοποθέτηση ενεργειακών τζακιών με καύση pellets, που θα παράγεται στην περιοχή και θα διανέμεται δωρεάν στους κατοίκους και η  τοποθέτηση μικρών βιολογικών καθαρισμών σε κάθε κατοικία που εντάσσεται στο πρόγραμμα. Για τους κοινόχρηστους χώρους προβλέπεται διαμόρφωσή τους σύμφωνα με τις αρχές τους βιοκλιματικού σχεδιασμού. Στον τομέα των μεταφορών, προτάθηκε, και έκανε ιδιαίτερη αίσθηση σε όσους βρίσκονταν στη συνάντηση, η παραχώρηση από το πρόγραμμα χρηματοδότησης, ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων για τη μεταφορά των κατοίκων εντός της κοινότητας αλλά και προς  το Βουργαρέλι – Κέντρο Υγείας και των μαθητών προς το σχολείο.

Το κυριότερο σημείο της συνάντησης, που πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα, είναι ότι απαιτείται η συμμετοχή ΟΛΩΝ των κατοίκων στο πρόγραμμα. Αυτό θα γίνει με την συμπλήρωση υπεύθυνης δήλωσης των κατοίκων ότι δέχονται να γίνουν οι παρεμβάσεις στις κατοικίες τους. Ο αριθμός των συμπληρωμένων δηλώσεων πρέπει να φτάσει σε ποσοστό το 95% για να γίνει δεκτή η πρόταση.  Η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας είναι καθοριστική για το μέλλον της κοινότητας. Αν δεν υπάρξει υποστήριξη από τον κόσμο, τότε δεν υπάρχει και λόγος να κατατεθεί η πρόταση.

Τέλος, ζητήθηκε από τους κατοίκους, να συνεργαστούν με το Δήμο και την Περιφέρεια, σε ό,τι τους ζητηθεί και να καταλάβουν ότι οποιαδήποτε παρέμβαση που θα πραγματοποιηθεί δεν επιβαρύνει οικονομικά κανέναν και μόνο οφέλη θα αποκομίσουν από την εφαρμογή του προγράμματος.

Η αναλυτική πρόσκληση και όλα τα συνοδευτικά έντυπα βρίσκονται αναρτηµένα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις www.cres.gr, www.epperaa.gr  και www.espa.gr (Κωδικός Πρόσκλησης: ΚΑΠΕ-12403).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα σας πρέπει να είναι γραμμένα στην Ελληνική (όχι Greeklish) και όχι ΚΕΦΑΛΑΙΑ να μην περιέχουν βρισιές και λέξεις ή φράσεις που μπορεί να προσβάλουν άλλα άτομα.Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και στην κριτική που γίνεται ΕΠΩΝΥΜΩΣ.