Συνολικές προβολές σελίδας

1 Ιουν 2012

Διάβα Τζουμέρκων όλη η διαδρομή από το Αθαμάνιο ως το ΣυρράκοΤην Κυριακή 10 Ιουνίου 2012, η Ένωση Αθλητικών Σωματείων ΣΕΓΑΣ Ηπείρου και οι Δήμοι Βορείων και Κεντρικών Τζουμέρκων, διοργανώνουν αγώνα δρόμου σε βουνό με την επωνυμία «Diava of Tzoumerka – Mountain Relay».
Ο αγώνας θα διεξαχθεί με τη μορφή σκυταλοδρομίας της οποίας τα μήκη θα είναι προκαθορισμένα (όχι όμως και ίδια ούτε της ίδιας δυσκολίας) και όλες οι αλλαγές θα γίνονται στα προκαθορισμένα σημεία και μόνο.
Τα μήκη θα είναι κατά πάσα πιθανότητα πέντε. Η οργανωτική επιτροπή, στην προσπάθειά της να δώσει στους αθλητές την καλύτερη, κατά το δυνατόν, διαδρομή από την πρώτη χρονιά διατηρεί τη δυνατότητα αυξομείωσής τους κατά ένα μήκος.
Οι ομάδες θα απαρτίζονται από δυο (2) μέχρι πέντε (5) αθλητές/ριες (όσα και τα μήκη) δεδομένου ότι, για την ασφάλεια των αθλητών, οι τερματισμοί πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί με το φως της μέρας. Παρά ταύτα όμως αν κάποιος ή κάποιοι, αποδεδειγμένα μπορούν να το καταφέρουν μόνοι τους η οργανωτική επιτροπή θα το επιτρέψει και θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τους βοηθήσει. Άλλωστε θα προβλέπονται «κόφτες» στον αγώνα.
Στις ομάδες που θα απαρτίζονται από αθλητές που είναι λιγότεροι από τα μήκη είναι στην απόλυτη επιλογή τους το πόσα και ποια μήκη θα τρέξει ο καθένας.
Αναλυτικά όλη η διαδρομή που θα διανυθεί απ’ τους αθλητές είναι η παρακάτω:

1ο Σκέλος: Αθαμάνιο – Πατροκοσμάς (18.700μ)

Ο αγώνας θα ξεκινήσει από την κεντρική πλατεία του Αθαμανίου (υψόμετρο 750μ) και αφού διανύσει απόσταση 2.1χιλ. σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο θα φτάσει στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας. Από την Αγία Μαρίνα θα κατηφορίσει προς την κόκκινη εκκλησιά του Βουργαρελίου (υψόμετρο 507μ) διανύοντας απόσταση 4.5χιλ. Από τα 4.5χιλ. αυτά τα 3.4χιλ. θα είναι σε καθαρά ορεινό δρόμο και μονοπάτια μέσα σε δάσος ελάτης και 1.1χιλ. σε χωμάτινα και τσιμεντένια δρομάκια. Από την κόκκινη εκκλησιά θα ανηφορίσει μέσα από το χωριό του Βουργαρελίου, περνώντας από το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, διανύοντας απόσταση 3.0χιλ. σε τσιμεντένια δρομάκια, σκαλοπάτια και καλντερίμια. Στη συνέχεια, μέσα από ένα μικρό δρομάκι (ασφαλτοστρωμένο και τσιμεντένιο) θα βγει από το χωριό με κατεύθυνση το βουνό, μέσα από μονοπάτι, και αφού θα διανύσει απόσταση 3.4χιλ θα φτάσει σε υψόμετρο 1.141μ. Στη συνέχεια διανύοντας 5.7χιλ σε καθαρά ορεινό δρόμο, μέσα σε δάσος ελάτης, και αφού φτάσει σε υψόμετρο 1.280μ, θα κατευθυνθεί, κατηφορίζοντας ελαφρά, προς το εκκλησάκι του Πατροκοσμά όπου και θα τερματίσει σε υψόμετρο 1.142μ .

2ο Σκέλος: Πατροκοσμάς - Δασικό Χωριό (14.700μ)

Από τον Πατροκοσμά (υψόμετρο 1.152μ) θα ανηφορίσει προς το βουνό, σε μονοπάτι (830μ) μέσα από κέδρους και βελανιδιές, σε υψόμετρο 1.340μ. Στη συνέχεια κατεβαίνει για λίγο, (μονοπάτι 250μ, και ορεινός χωματόδρομος 1.32χιλ) στα 1.306μ. Στη συνέχεια, μέσω της περιοχής Στάργια, ανεβαίνει προς το βουνό για 2.5χιλ., σε μονοπάτι, και φτάνει σε υψόμετρο 1.450μ. Από εκεί θα κατηφορίσει, για 4.6χιλ., σε ορεινό χωμάτινο δρόμο και μονοπάτι προς τους δίδυμους καταρράκτες (στο χωριό Καταρράκτης) (υψόμετρο 1.154μ). Από εκεί αφού περάσει δίπλα από το περίφημο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης (υψόμετρο 890μ), θα τερματίσει στο Δασικό Χωριό (υψόμετρο 910μ), αφού διανύσει απόσταση 5.2χιλ. μέσα από μονοπάτια και ορεινό χωμάτινο δρόμο.

3ο Σκέλος: Δασικό Χωριό – Άγναντα (21.900μ)

Από το Δασικό Χωριό (υψόμετρο 910μ) θα ανηφορίσει για λίγο (200μ), σε μονοπάτι μέσα από κέδρους και βελανιδιές, μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Κων/νου (υψόμετρο 965μ). Στη συνέχεια θα κατηφορίσει για 5.3χιλ. (μέχρι την περιοχή διάσελο) μέσα από μονοπάτια, και μέσω Σκοτωμένου θα φτάσει στο χωριό Σγάρα (υψόμετρο 405μ), διανύοντας 4.5χιλ. σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Από το χωριό Σγάρα θα κατέβει, μέσα από μονοπάτι, σε παραπόταμο του Αράχθου (υψόμετρο 374μ) και ακολουθώντας την κοίτη του παραπόταμου θα φτάσει στην Πλάκα αφού διανύσει απόσταση 3.8χιλ. Από την Πλάκα (περνώντας πάνω από την σιδερένια γέφυρα) και διανύοντας 1.7χιλ. σε ανηφορικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο (υψόμετρο 368μ), θα κατηφορίσει, μέσω μονοπατιού 0.5χιλ, προς το ιστορικό πέτρινο γεφύρι της Πλάκας. Από το πέτρινο γεφύρι της Πλάκας (υψόμετρο 270μ) θα ανηφορίσει προς το Χωριό Άγναντα όπου και θα τερματίσει στην κεντρική πλατεία (υψόμετρο 650μ), διανύοντας 5.9χιλ. (αυτά θα είναι 1.2χιλ. σε καλντερίμι, τσιμέντο και άσφαλτο, 3.6χιλ. σε συνεχόμενα ανηφορικό μονοπάτι, και 1.1χιλ. σε άσφαλτο).

4ο Σκέλος: Άγναντα – Μονή Κηπίνας (27.050μ)

Από τα Άγναντα (υψόμετρο 650μ ) θα ανηφορίσει, για λίγο μέσα στο χωριό, και κατόπιν μέσα από μονοπάτια και χωμάτινους δρόμους, μέσα στο δάσος, και αφού θα διανύσει απόσταση 5.4χιλ. θα ανέβει σε υψόμετρο 1.120μ. Από εκεί θα αρχίσει να κατεβαίνει για 3.5χιλ., σε μονοπάτι μέσα στο δάσος και θα φτάσει στο σπήλαιο Ανεμότρυπα των Πραμάντων (υψόμετρο 888μ). Από το σπήλαιο της Ανεμότρυπας διανύοντας 3.3χιλ. σε άσφαλτο θα φτάσει στην πλατεία των Πραμάντων (υψόμετρο 822μ). Από εκεί παίρνοντας τον δρόμο για Μελισσουργούς θα ανηφορίσει, για 1.8χιλ. σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο, και θα φτάσει στη διασταύρωση για Τσόπελα (υψόμετρο 931μ). Από εκεί θα κατηφορίσει για 3.5χιλ. σε χωμάτινο δρόμο και μονοπάτι και θα διασχίσει τον Μελισσουργιώτικο ποταμό (υψόμετρο 560μ). Στη συνέχεια θα αρχίσει να ανεβαίνει, για 6.8χιλ. σε μονοπάτι, και θα φτάσει στο εκκλησάκι Άγιος Δημήτριος (υψόμετρο 630μ), και από εκεί θα κατηφορίσει για 1.25χιλ.προς τον Καλαρρύτικο ποταμό (υψόμετρο 534μ), θα περάσει το πέτρινο γεφυράκι και από εκεί θα ανέβει για 1.5χιλ., από μονοπάτι, στη Μονή Κηπίνας (υψόμετρο 725μ).

5ο Σκέλος: Μονή Κηπίνας – Συρράκο (20.950μ)

Από τη Μονή Κηπίνας (υψόμετρο 725μ) θα ανέβει για 2.2χιλ ,σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο μέχρι τη σιδερένια γέφυρα (υψόμετρο 800μ), από εκεί θα ανηφορίσει για 1.75χιλ. σε μονοπάτι και θα φτάσει στο χωριό Καλαρρύτες (υψόμετρο 1.200μ). Θα διασχίσει το χωριό θα κατέβει τη χαράδρα του Χρούσια (υψόμετρο 960μ) διανύοντας απόσταση 2.2χιλ, θα ανέβει τη χαράδρα και θα φτάσει στο Συρράκο, (υψόμετρο 1.150μ) διανύοντας απόσταση 0.7χιλ. Θα διασχίσει το χωριό, ανεβαίνοντας 0.6χιλ. σε καλντερίμι (υψόμετρο 1.190μ), και θα ανέβει στο βουνό του Συρράκου, μέχρι τα 1.650μ, διανύοντας απόσταση 4.7χιλ, σε ορεινό χωμάτινο δρόμο. Στη συνέχεια θα κατέβει, περνώντας από την περιοχή του Αι' Γιώργη (υψόμετρο 1.260μ) και θα φτάσει στην είσοδο του χωριού διανύοντας 8.3χιλ. (6.4χιλ χωμάτινο δρόμο και 1.9χιλ. άσφαλτο) και από εκεί θα περάσει από τα πέτρινα γεφύρια και τα καλντερίμια του Χωριού και θα τερματίσει στην πλατεία του Συρράκου (υψόμετρο 1.125μ) διανύοντας τα τελευταία 0.5χιλ. του αγώνα.


 Δείτε εδώ το βίντεο που έχουν ετοιμάσει οι διοργανωτές με την διαδρομή του αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα σας πρέπει να είναι γραμμένα στην Ελληνική (όχι Greeklish) και όχι ΚΕΦΑΛΑΙΑ να μην περιέχουν βρισιές και λέξεις ή φράσεις που μπορεί να προσβάλουν άλλα άτομα.Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και στην κριτική που γίνεται ΕΠΩΝΥΜΩΣ.