Συνολικές προβολές σελίδας

8 Μαρ 2013

Τζουμέρκα τόπος να ζεις !!



Πόσο ουτοπική είναι άραγε η σκέψη να ζεις, να δουλεύεις και να μεγαλώνεις τα παιδιά σου στα Τζουμέρκα, χωρίς να έχουν να ζηλέψουν τίποτα από την ζωή της πόλης;
Είναι αμέτρητα τα μικρά διαμάντια που παραμένουν ακατέργαστα στα Τζουμέρκα μιας κι αυτή η απομακρυσμένη περιοχή στερείται δραστηριοτήτων τόσο για τα μικρά παιδιά όσο και για τους νέους. Είναι γνωστή η θετική επίδραση των εξωσχολικών δραστηριοτήτων τόσο στην προσωπικότητα των παιδιών όσο και στην επαγγελματική τους αποκατάσταση.
 Η μουσική, τα εικαστικά και η υποκριτική συντελούν στην νοητική ανάπτυξη ενώ δίνουν τροφή για σκέψη. Τα αθλήματα και ο χορός δυναμώνουν το σώμα και συμβάλλουν στην ψυχική ισορροπία. «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» έλεγαν οι πρόγονοι μας και είχαν απόλυτο δίκιο. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν συντελεστεί αρκετές αλλαγές στη ζωή των Τζουμερκιωτών με ιδιωτικές πρωτοβουλίες αλλά και με τη στήριξη φορέων.
Φωτεινό παράδειγμα αποτελεί το Κ.Δ.Α.Π. που απασχολεί δημιουργικά τα μικρά παιδιά, η κουκλοθεατρική ομάδα και το σινεμά στο Βουργαρέλι που κρατά συντροφιά στα παιδιά μας κάθε Παρασκευή, το Αθαμανικό κέντρο τέχνης στο Κάτω Αθαμάνιο με τα μαθήματα ζωγραφικής το Καλοκαίρι στη φύση , η χορωδία του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων στα Άγναντα, η σύσταση τη ποδοσφαιρικής ομάδας (Α.Ο. Κ. Τζουμέρκων) στο Παλαιοκάτουνο, τα μαθήματα χορού, γυμναστικής και κατά καιρούς τα σεμινάρια πάνω στην μαγειρική, υπολογιστές, ξένες γλώσσες, ραπτική κ.ο.κ.

Μεγάλη διαφορά στα ερεθίσματα των παιδιών έκανε και η έλευση του διαδικτύου αλλά και η ενισχυτική διδασκαλία που έχει πλέον καθιερωθεί μετά το σχολείο. Η ζωή των νέων έχει αρχίσει να αλλάζει και λαμπρό παράδειγμα αποτελεί ο Δημήτρης Διονύσης απόφοιτος του Λυκείου Βουργαρελίου από το Παλαιοκάτουνο Άρτας.
 Ο Δημήτρης ασχολείται με το ίντερνετ κι έχει φτιάξει μία σελίδα για το χωριό του όπου ανεβάζει όμορφες φωτογραφίες από το Παλαιοκάτουνο.  Έχει επίσης ασχοληθεί και με την ποδοσφαιρική ομάδα του Α.Ο. Κ. Τζουμέρκων στο Παλαιοκάτουνο.
Μιλώντας κανείς με τον Δημήτρη καταλαβαίνει την αγάπη για το χωριό του, παρ’ όλες τις ελλείψεις και την απόσταση μίας ώρας από την πόλη της Άρτας. Δηλώνει μάλιστα πως ευχαρίστως θα έμενε στον τόπο που γεννήθηκε αν υπήρχαν εργασιακές προοπτικές.
Συμπερασματικά βλέποντας τις αλλαγές στη ζωή των νέων κατοίκων της περιοχής κρίνουμε απαραίτητη τη συνέχεια και την ενίσχυση των δραστηριοτήτων αυτών διότι οι νέοι άνθρωποι αποτελούν την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον και ποιος θέλει η επόμενη γενιά που θα αναλάβει τα ηνία να είναι στερημένη και απογοητευμένη από τη μάστιγα της δεκαετίας, την οικονομική κρίση;
Καλή είναι η στήριξη των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων που δίνουν ζωή στα μέρη μας αλλά ακόμη πιο απαραίτητη είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των ντόπιων ώστε να έχουν λόγο να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους με δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ας μην ξεχνάμε παρεμπιπτόντως ότι αυτή η γη έθρεψε και έχει ακόμα τη δυνατότητα να θρέψει όλους όσους έχουν τη θέληση να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη και να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία και με τις επιλεγμένες καλλιέργειες. Εξάλλου η ζήτηση για αγνά παραδοσιακά προϊόντα συνεχώς αυξάνεται κι επιπλέον το ίντερνετ πια βοηθάει στο μέγιστο βαθμό στην άμεση προώθηση και πώληση αυτών των προϊόντων.

Εμπρός λοιπόν όσοι αγαπάμε και θέλουμε να εξελιχθεί αυτός ο τόπος να προχωρήσουμε δυναμικά με το μότο «ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ».

Στασινού Έλια
Καθηγήτρια Αγγλικών στα Τζουμέρκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα σας πρέπει να είναι γραμμένα στην Ελληνική (όχι Greeklish) και όχι ΚΕΦΑΛΑΙΑ να μην περιέχουν βρισιές και λέξεις ή φράσεις που μπορεί να προσβάλουν άλλα άτομα.Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και στην κριτική που γίνεται ΕΠΩΝΥΜΩΣ.