Συνολικές προβολές σελίδας

15 Μαΐ 2012

Διασυνοριακό Παραδοσιακό Μουσικό Κουτί


Καγκελάρι στον Αί-Γιώργη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
07.05.2012
Από τον Καγκελάρη των Τζουμέρκων στην Pizzica του Salento
γιατί όπως κάθε γιορτή στα Τζουμέρκα ανοίγει με το χορό Καγκελάρη,
 έτσι και η Pizzica συνοδεύει μουσικά κάθε έκφραση της ζωής στο Salento
                                                                                                                 
Η ανάδειξη της πλούσιας μουσικής παράδοσης του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων και του Δήμου Cellino San Marco αποτελεί το κυρίαρχο αντικείμενο του κοινού τους έργου με τίτλο «Διασυνοριακό Παραδοσιακό Μουσικό Κουτί (MUSIC BOX)», που εγκρίθηκε και υλοποιείται στο πλαίσιο της 1ης Πρόσκλησης του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία 2007 – 2013.

Πρόκειται για μία φιλόδοξη διασυνοριακή συνεργασία που στοχεύει στη μελέτη, καταγραφή και ανάδειξη της μουσικής κληρονομιάς των δύο περιοχών μέσα από μία σειρά παράλληλων και κοινών δράσεων όπως:          

  • η δημιουργία ενός Κέντρου Μελέτης και Εκμάθησης Παραδοσιακής Μουσικής, στη Δημοτική Ενότητα Αγνάντων (Γουριανά)               
  • η δημιουργία ενός Κέντρου Τεκμηρίωσης της Τοπικής Μουσικής και Παράδοσης στο Celino San Marco    η προμήθεια παραδοσιακών και σύγχρονων μουσικών οργάνων και εξοπλισμού πληροφορικής ο οποίος θα εγκατασταθεί στα δύο κέντρα                
  • η ανάπτυξη μίας κοινής ψηφιακής μουσικής βιβλιοθήκης, που θα περιλαμβάνει κατάλογο μουσικών εκδόσεων, χαρακτηριστικά μουσικά κομμάτια (παρτιτούρες, στίχους, ηχογραφήσεις), την ιστορία την τοπικής μουσικής, βιογραφίες ντόπιων μουσικών, φωτογραφίες παραδοσιακών μουσικών οργάνων κ.η παραγωγή ενός τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ 45 λεπτών όπου θα παρουσιάζεται 
  • η μουσική παράδοση των δύο περιοχών μέσα από συνεντεύξεις ντόπιων μουσικών, ιστορικών, εκπροσώπων τοπικών πολιτιστικών φορέων κ.λ.π., μουσικές ερμηνείες ή παρουσιάσεις χορευτικών κ.α.


Η γνωριμία των νέων με τη μουσική παράδοση του τόπου τους αλλά και της ευρύτερης διασυνοριακής περιοχής της Ελλάδας και της Ιταλίας, καθώς και η ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ καλλιτεχνών, μουσικών σχημάτων και πολιτιστικών φορέων των δύο περιοχών αποτελούν δύο επίσης πολύ σημαντικούς στόχους του έργου.

Στα τέλη Μαρτίου πραγματοποιήθηκε και η πρώτη επίσημη συνάντηση των δύο Δήμων μέσω τηλεδιάσκεψης. Τόσο ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Χρήστος Χασιάκος όσο και ο Δήμαρχος του Cellino San Marco κ. Francesco Cascione δεσμεύτηκαν για μία ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία με στόχο την επιτυχή υλοποίηση του έργου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 683.100,00 € και συγχρηματοδοτείται κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 25% από εθνικούς πόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα σας πρέπει να είναι γραμμένα στην Ελληνική (όχι Greeklish) και όχι ΚΕΦΑΛΑΙΑ να μην περιέχουν βρισιές και λέξεις ή φράσεις που μπορεί να προσβάλουν άλλα άτομα.Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και στην κριτική που γίνεται ΕΠΩΝΥΜΩΣ.