Συνολικές προβολές σελίδας

16 Φεβ 2013

Ζαμπέλα το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!



 
Η Ζαμπέλα ή Ιζαμπέλα όπως είναι το πλήρες όνομα της, είναι η κυριότερη ποικιλία αμπέλου της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων.Το επιστημονικό της όνομα είναι Vitis Lamprusca και ανήκει στα αμερικάνικα είδη αμπέλου που γενικά χρησιμοποιούνται ως υποκείμενα και όχι σαν καλλιεργούμενα είδη όπως αυτά της ευρωπαικής αμπέλου Vitis Vinifera.


Στην Ελλάδα απαντάται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Άρτας και δευτερευόντως στο Πήλιο και στο Άγιο Όρος.Στην περιοχή της Άρτας βρίσκεται κυρίως στην ορεινή ζώνη αλλά και μεμονωμένα στον κάμπο.Η ποικιλία παρουσιάζει εξαιρετικές ιδιότητες που την κάνουν να ξεχωρίζει με διαφορά από τις υπόλοιπες.Δίνει πολύ μεγάλες αποδόσεις καθώς κάθε φυτό μπορεί να δώσει μέχρι και 100 κιλά σταφύλια.Επίσης είναι η μοναδική ποικιλία που παρουσιάζει ανθεκτικότητα στις δύο σημαντικότερες ασθένειες του αμπελιού τον περονόσπορο και το ωίδιο γεγονός που μηδενίζει τις ανάγκες σε φυτοπροστασία.Τέλος παράγει με διαφορά το καλύτερο ποιοτικά τσίπουρο από κάθε άλλη ποικιλία με χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση.
Νομοθετικά, δεν αναγνωρίζεται στα καλλιεργούμενα είδη του αμπελιού λόγω της προέλευσης της και ως εκ τούτου η Ευρωπαική Ένωση δεν επιτρέπει την καλλιέργεια της, με σκοπό την παραγωγή κρασιου η αλλων προιοντων.Αυτος ειναι και ο λογος που μεχρι σημερα δεν εχει γινει και τυποποιηση και συσκευασία τσίπουρου που παράγεται σε μεγάλες ποσότητες σε όλα τα Τζουμέρκα.Αυτή η πραγματικότητα δεν επιτρέπει κατα συνέπεια και την καλλιέργεια της σε μεγάλες εκτάσεις .Επιπλέον πρόβλημα θεωρείται η αυξημένη παρουσία ''ξυλοπνεύματος" δηλαδή μεθανόλης, προερχόμενο από το κοτσάνι του σταφυλιού,αλλά αυτό πλέον με την χρήση σύγχρονων σταφυλοπιεστηρίων που τα απομακρύνουν από το αρχικό στάδιο του πατήματος, πλέον δεν υφίσταται.Δυστυχώς κανένας από τους παράγοντες της Άρτας όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν διεκδίκησε με νομικές πρωτοβουλίες και επιχειρήματα την κατ' εξαίρεση αδειοδότηση για καλλιέργεια και εκμετάλλευση των προϊόντων της.Εάν αυτό συνέβαινε τότε είναι βέβαιο ότι θα γινόταν μια μικρή οικονομική "επανάσταση" σε όλη την περιοχή καθώς θα ήταν βασική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους λόγω των παραπάνω πλεονεκτημάτων της ποικιλίας.Σημειωτέον δε ότι από το 2011 το ηπειρώτικο τσίπουρο που παράγεται στην  Ηπειρο απο ποικιλίες εκτός της ζαμπέλας έχει πάρει την ένδειξη Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ).Το όλο θέμα ειναι καθαρά νομικό και θα μπορούσαν οι διοικούντες να διεκδικήσουν τις όποιες πιθανότητες να λυθεί το όλο θέμα που πραγματικά αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη ενός τομέα που θα μπορούσε να φέρει θεαματικά οικονομικά αποτελέσματα στην περιοχή.
Γιώργος Ζορμπάς 
Γεωπόνος

17 σχόλια:

  1. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, σε τέτοια θέματα είμαστε σε νηπιακή ηλικία. Θα πρότεινα όμως το σχόλιό σας να γνωστοποιηθεί στους αρμόδιους φορείς και να γίνει μια καμπάνια ενημέρωσης από τους πολιτιστικούς φορείς του τόπου. Αυτά τα θέματα θέλουν συνεργασία και πολλή εθελοντική δουλειά μέχρι να γίνουν γνωστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είναι η Ευρώπη που απαγορεύει την ύπαρξη μεθανόλης στα ποτά αλλά η κοινή λογική. Η ασύδοτη, παράνομη και ανεξέλεγκτη καλλιέργεια της Ζαμπέλας έχει γεμίσει την Ελλάδα με φθηνό χύμα τσίπουρο που σκοτώνει με καρκίνο του παγκρέατος ή πυροδοτεί "Το σύνδρομο του Μενούση". Όσο για τα σύγχρονα αποστακτήρια που αναφέρετε κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει, γιατί λειτουργούν παρανόμως. Απόσταγμα Ζαμπέλας δεν πρόκειται να περάσει ποτέ κανέναν επίσημο εργαστηριάκο έλεγχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. TO FTHINO TSIPOURO POU LES FILLARAKI EINAI APO XIMIKO INOPNEVMA (KATHARA APO KSILO!) EGW TO KSERW SAN ETIL....KAMIA SXESEI ME IZAMPELLA!!! GIA PES MOU TIS ANEKSELENKTES PERIOXES ME IZAMPELA???TO PSAXNW PANTOU KAI DEN TO VRISKW! EINAI ENA APO TA KALITERA STAFILIA (GIAUTOUS POU THELOUN DINATO AROMA KAI GEVSEI ) DOKIMASE PRWTA KAI META TA LEME !! KAI ASE TIN KARAMELLA !

      Διαγραφή
  3. δεν είναι η μεθανόλη ο λόγος που απαγορεύεται η οινοποίηση της Isabella (αυτό είναι το διεθνές όνομα της ποικιλίας, και νεώτερες έρευνες έχουν δείξει οτι δεν είναι αυτούσια ποικιλία vitis lambrusca αλλά "φυσικό" υβρίδιο v.lambrusca και v.vinifera) αλλά μια ενσωμάτωση στην ευρωπαϊκή νομοθεσία μιας παλιάς νομοθεσίας η οποία έχει σκοπό να προστατεύσει τις γηγενείς (τότε) ποικιλίες σε περίοδο κρίσης (1η περίοδος φυλλοξήρας), και η οποία παραμένει σε ισχύ για να προωθούνται τα γνωστά συμφέροντα. Μάλιστα στην ιταλία υπάρχει το κρασί fragolino (σημαίνει φραουλίτσα και λέγεται έτσι λόγω της έντονης γεύσης φράουλας που έχει) το οποίο απαγορεύεται να παραχθει για να διατεθεί στο εμπόριο, αλλα επιτρέπεται για ιδιωτική χρήση, με αποτέλεσμα να πουλιέται μόνο στη ζούλα. Προσωπικά σε όσους έχω δώσει να πιούν fragolino έχουν ξετρελαθεί. Προφανώς δεν θα επιτρεπόταν καθόλου αν ήταν ανθυγιεινό (πράγμα που προκύπτει άλλωστε απο πρόσφατες μελέτες οτι δεν ισχύει). Άλλωστε στην Αυστρία, απο την αντίστοιχη λευκή ποικιλία (Clinton και Noah) παράγεται το τοπικό κρασί Uhudler, το οποίο όταν η Ευρωπαϊκή ένωση πήγε να απαγορεύσει, κόντεψε να γίνει επανάσταση, με αποτέλεσμα να μην γίνει τελικά κάτι τέτοιο. Επίσης, fragolino παράγεται και στην καλιφόρνια και στην νότια αμερική.
    όσο για το τσίπουρο: η grappa di uva fragola είναι από τις πιό περιζήτητες στην ιταλία (τιμη πχ της nonnino γύρω στα 30 ευρώ το μπουκάλι) καθώς η διάθεση οίνου από ιζαμπέλα μπορεί να απαγορεύεται, η διάθεση τσίπουρου όμως όχι.... οι ιταλοί το βρήκαν το παράθυρο....
    άμα θες, έχω πολή βιβλιογραφία για το θέμα, στειλε μέιλ στο keftedaki76[ath]yahoo.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και για του λόγου το αληθές, ένα μπουκάλι grappa από isabella που βρίσκεται στο μουσείο της grappa στην ιταλία, απεσταγμένο από τον (διάσημο στην ιταλία) Capovilla:
    http://www.grappa.com/eng/archivio-grappe/distillato-di-frutta-varieta%C2%A0-uva-isabella_374/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καταρχήν να συγχαρώ τον συνάδελφο για το ενδιαφέρον άρθρο.
    Να ξεκαθαρίσουμε μερικά επιστημονικά πράγματα.
    Το τσίπουρο, είναι προϊόν αλκοολικής ζύμωσης. Στην αλκοολική ζύμωση γίνεται μετατροπή της Σακχαρόζης που αντιδρά με το νερό ώστε να προκύψει γλυκόζη και φρουκτόζη .
    Η παραπάνω αντίδραση γίνεται με την βοήθεια του ενζύμου ιμβερτάση.
    Στην συνέχεια ακολουθεί δεύτερη αντίδραση με αλκοολικά ένζυμα όπου η γλυκόζη & η φρουκτόζη μετατρέπεται σε αιθανόλη και διοξείδιο του άνθρακα.
    Η μέγιστη απόδοση της διαδικασίας (εργαστηριακά) δεν μπορεί να ξεπερνά το 51,1% κ.β. Στους τοπικούς βραστήρες η απόδοση είναι φυσικά μικρότερη.
    Σε όλες τις αλκοολικές ζυμώσεις τα παραπροϊόντα της χημικής αντίδρασης είναι η μεθανόλη, ανώτερες αλκοόλες (προπανόλη-βουτανόλη κλπ), γλυκερίνη, ακεταλδεϋδες, εστέρες, οξέα (οξικό οξύ)και διάφορες ακετάλες. (να μην το αναλύσω πάρα πολύ)
    Επομένως δεν υπάρχει απόσταγμα χωρίς μεθανόλη. Βέβαια όσο περισσότερα είναι τα κοτσάνια, τόσο περισσότερη είναι η μεθανόλη στο απόσταγμα. Προσοχή όμως. Η μεθανόλη είναι ανασταλτικός παράγοντας της αλκοολικής ζύμωσης και σε αλκοολικούς βαθμούς>5 αναστέλλεται η ζύμωση των κυττάρων της γλυκόζης. Άρα κανείς δεν θέλει στο απόσταγμα μεθανόλη. (οι παλαιότεροι απλά δεν ήξεραν… και γινόταν εμπειρικά η δουλειά).
    Σχετικά με την προώθηση του τσίπουρου Άρτας.
    Θα συμφωνήσω με τον συνάδελφο ότι λόγω Αμερικανικής ποικιλίας, η ΕΕ δεν θέλει την νομιμοποίηση της. Στο ΥΠΑΑΤ έχουν μαύρα μεσάνυχτα. Στην αγορά της Ευρώπης, κυκλοφορούν εκατοντάδες αποστάγματα από Αμερικάνικες ποικιλίες.(Είναι όλα θέμα ανταγωνισμού).
    Τέλος, δυστυχώς στον Νομό μας, δεν υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι που θα τρέξουν και θα φέρουν αποτελέσματα. Γίνεται ανακύκλωση προσώπων και καταστάσεων, γύρο από αποτυχημένους Συνεταιρισμούς !!! Τα ξέρετε αυτά. Η απόλυτη μιζέρια….
    Κλείνοντας θα ήθελα να πώ, ότι η μεθανόλη δεν είναι λόγος απαγόρευσης. Υπάρχει σε όλες τις αλκοολικές ζυμώσεις και η παρουσία της ελέγχεται εργαστηριακά. Όπως σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, υπάρχουν υπολείμματα (φυτοφαρμάκων, ορμονών, φερτές ύλες, χημικές ενώσεις από την συσκευασία κλπ), έτσι και στο τσίπουρο, θα μπορούσε να βρίσκεται η μεθανόλη κάτω από τα επιτρεπτά επίπεδα (κάποια ppm).
    H Γνώση φέρνει δύναμη λοιπόν
    Σήμερα οι άνθρωποι που γνωρίζουν, τα μέσα και οι διαδικασίες υπάρχουν. Μάλλον η βούληση δεν υπάρχει.
    Με εκτίμηση
    Κολιοπάνος Σωτήρης
    Γεωπόνος ΑΠΘ - Μ.Sc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. απο αυτο κ μονο που ειπες για την ζυμωση καταλαβαινουμε αμεσως τις ''επιστημονικες σου γνωσεις''. Με 2 λογια.... Προηγηται η ζυμωση πριν την αποσταξη, κ η φρουκτοζη που υπαρχει στο χυμο του σταφυλιου μετατρεπεται σε αλκοολ. Σακχαρομυκκητες κανουν την ζυμωση που ητε υπαρχουν ηδη πανω στη ρογα του σταφυλιου ητε τις προσθετουμε εμεις.Κριμα γιατι εισαι Γεωπονος οπως λες...

      Διαγραφή
    2. Κολιοπάνος Σωτήρης5 Σεπτεμβρίου 2014 στις 4:21 μ.μ.

      Πρώτον αγαπητέ φίλε. Στο παραπάνω κείμενο, δεν θα διαβάσεις πουθενά την πρόταση στο κείμενο μου, ότι πρώτα προηγείται η απόσταξη και μετά η ζύμωση. Διακρίνω μειωμένη αντίληψη.
      Δεύτερον, αγαπητέ φίλε, που γνωρίζεις άριστα για το τσίπουρο, κάπου άκουσες για διάφορους ζακχάρομύκητες που κάνουν την ζύμωση. Διάβασε το κείμενο μου να δεις ποια ακριβώς είναι η διαδικασία, ποιο ένζυμο συμμετέχει και πως μετατρέπεται η σακχαρόζη σε γλυκόζη & φρουκτόζη . Διακρίνω δεύτερο σημείο μειωμένη αντίληψης.
      Τρίτον αγαπητέ φίλε, που είσαι ειδικός επάνω στο τσίπουρο, μάθε να γράφεις επώνυμα. Τόσες γνώσεις είναι κρίμα να πηγαίνουν χαμένες. Τις στερείται η περιοχή σου, μην πω η ανθρωπότητα.
      Επιπλέον καλό είναι να μάθεις και λίγο περισσότερο την Ελληνική γραφή, εκτός εάν γράφεις, όντας πιωμένος .
      Ο παραπάνω Γεωπόνος …

      Διαγραφή
  6. Ποιος νοήμον άνθρωπος βάζει και τα κοτσάνια μαζί με τα στέμφυλα? Έτσι παίρνετε ξυλόπνευμα. Τη μεθανόλη τη βγάζουν μαζί με το πρωτοράκι. Γι αυτό το πετάνε.
    Πάρτε ένα δείγμα και πηγαίνετέ το για ανάλυση σε κάποιο χημείο. Η τιμή είναι ~30 ευρώ. Αξίζει πιστεύω να δείτε τι πίνετε. Μέχρι και χαλκό θα έχει πολύ πάνω από το όριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν σταματησουν τα τοπικα συμφεροντα σ αυτόν τον τοπο , όλα θα γινουν καλυτερα...

      Διαγραφή
    2. ANAROTITHIKES POTE APO TI FTIAXNOUNE OUISKI I VODKA??? MATHE LIPON POS XRISIMOPIOUN KSILOPNEVMA!! (STIN ELLADA TA PERISSOTERA POTA EINAI MPOMBA!! PIKILIA IZAMPELLA EINAI DIMOFILIS STON KAUKAZO....PARAGOUN KRASI KAI TSIPOURO. OPIOS DEN EXEI DOKIMASI KRASI APO IZAMPELA XANEI POLLA!! EINAI PLOUSIO SE AROMA KAI FOVEREI GEUSI !!

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα, εγώ θα σκεφτώ λίγο "συνωμοσιολογικά".. Πόσο ευνοεί την βιομηχανία λιπασμάτων και όλο γενικά το εμπόριο γύρω από την γεωργία ένα σταφύλι που ουσιαστικά θέλει μόνο νερό?.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτοί που γράφουν κατά της ζαμπέλας είναι φυτωριούχοι πού νόμιμα δεν μπορούν να την πουλήσουν. Οπότε να μας πούν την αντίστοιχη ποικιλία τους με τις τόσες λίγες ανάγκες σε νερό και καθόλου σχεδόν φυτοφάρμακα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΚΑΙΙ ΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΤΗΣ.ΑΣ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ , ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΚΟΠΡΙΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΡΤΕ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ .................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σήμερα είναι ευκαιρία να ψηφίσουμε εκείνους που θα ενδιαφερθούν για την νομική διευθέτηση του θέματος, προκειμένου η καλλιέργεια της ποικιλίας αυτής τόσο στην Άρτα όσο και αλλού να γίνει βασική πηγή εισοδήματος για εκατοντάδες αγρότες σε όλη την Ελλάδα!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΣΕ ΦΥΤΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΟΥΛΑΕΙ,ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΓΚΗ ΣΕ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ,ΑΠΟ ΛΙΠΑΝΣΗ ΜΟΝΟ ΛΙΓΗ ΚΟΠΡΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΤΟ ΚΛΑΔΕΜΑ ΤΗΣ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ.ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΕΤΕ ΚΟΨΤΕ ΑΠΟ ΖΑΜΠΕΛΑ ΚΛΑΔΙ ΜΕ 6-7 ΜΑΤΙΑ(ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ 1 CM ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΩ ΚΟΨΙΜΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 1 CM ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΩ ΜΑΤΙ ΛΟΞΟΚΟΜΕΝΟ.ΣΕ ΜΙΑ ΓΛΑΣΤΡΑ ΜΕ ΤΥΡΦΟΧΩΜΑ ΚΑΙ ΚΟΠΡΙΑ.ΑΦΟΥ ΕΧΕΤΑΙ ΒΑΛΕΙ ΠΑΣΤΑ ΡΙΖΟΒΟΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΣΤΟ ΜΟΣΧΕΥΜΑ,ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΝΟΙΓΕΤΕ ΤΡΥΠΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΥΕΤΕ ΤΟ ΚΛΑΔΙ-4 ΜΑΤΙΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ 2 ΕΞΩ-ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΦΥΓΕΙ Η ΠΑΣΤΑ.ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΦΥΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΣΚΙΑ ΜΕ ΑΡΑΙΟ ΠΟΤΙΣΜΑ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΙΓΟΥΡΗ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΤΣΑΚΩΝΕΣΤΕ ΚΑΙ ΧΑΛΑΤΕ ΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΣΑΣ , ΤΟ ΠΡΟΒΛΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η Ε Ε ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΖΑΜΠΕΛΑΣ , ΕΠΙΔΗ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΧΡΩΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ , ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΣΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΑΝ Η ΖΑΜΠΕΛΛΑ ΕΜΠΑΙΝΕ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΤΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ ΘΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΠΡΟΒΑΔΙΑΣΜΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα μηνύματα σας πρέπει να είναι γραμμένα στην Ελληνική (όχι Greeklish) και όχι ΚΕΦΑΛΑΙΑ να μην περιέχουν βρισιές και λέξεις ή φράσεις που μπορεί να προσβάλουν άλλα άτομα.Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και στην κριτική που γίνεται ΕΠΩΝΥΜΩΣ.