Συνολικές προβολές σελίδας

20 Μαρ 2013

'Ανοιξε τις πόρτες του το Λαογραφικό Μουσείο του "Αθάμα"!




Τελέστηκαν τα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου του "Αθάμα" την Καθαρά Δευτέρα στην Αγία Κυριακή, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Βασίλη Ψαθά, του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου κ. Ιωάννη Κατέρη, του Δημάρχου Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Χρήστου Χασιάκου, Δημοτικών και Τοπικών Φορέων της περιοχής και πλήθους κόσμου  κάθε ηλικίας, που αψηφώντας τις δύσκολες καιρικές συνθήκες (βροχή και τσουχτερό κρύο) ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Συλλόγου και γέμισε ασφυκτικά τις αίθουσες του μουσείου. Επίσης, παρόντες ήταν όλοι οι πρώην πρόεδροι του Συλλόγου "Αθάμας".

Η εκδήλωση ξεκίνησε με αγιασμό από τον π. Κων/νο Ξυνό και στην συνέχεια ο Δήμαρχος Κ. Τζουμέρκων κ. Χρήστος Χασιάκος έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων. 
Ακολούθησαν ομιλίες της Προέδρου του Συλλόγου κ. Βασιλείας Αλυμάρα και  του Προέδρου της Αδελφότητας Αθαμανιωτών και Κάτω Αθαμανιωτών κ. Λεωνίδα Τσίπρα. Στη συνέχεια, απηύθυναν χαιρετισμό,  ο Δήμαρχος Κ. Τζουμέρκων κ. Χρήστος Χασιάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς και όλοι οι πρώην Πρόεδροι του Συλλόγου. Η τελετή των εγκαινίων έκλεισε με τσίπουρο και γλυκά, προσφορά του Συλλόγου. 
Στη συνέχεια οι επίσημοι και όλοι οι παρευρισκόμενοι, ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου εκφράζοντας θαυμασμό  και περίσσια συγκίνηση για τις συλλογές, αναπολώντας τα παλιά χρόνια και ψιθυρίζοντας ιστορίες και γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκείνες τις εποχές.
Τα μέλη του Δ.Σ του "Αθάμα" ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας, όλους όσους βοήθησαν για να γίνει πραγματικότητα το Μουσείο και ιδιαίτερα όλους τους Αθαμανιώτες που παραχώρησαν τα αντικείμενα τους. Επίσης ευχαριστούμε  τους επισκέπτες, για τα πολύ θετικά σχόλια και για την ανταπόκριση στο κάλεσμα μας. Τα συγχαρητήρια που εισπράξαμε είναι η καλύτερη ανταμοιβή για την  προσπάθεια μας.
Είναι στο χέρι όλων μας να εμπλουτίσουμε ακόμα περισσότερο τις συλλογές του Μουσείου και να αποτελέσει το Μουσείο μας σημείο αναφοράς για ολόκληρη την περιοχή των Τζουμέρκων.



 









8 σχόλια:

  1. Καλορίζικο το λαογραφικό μουσείο.
    Απλά ωρέ πατριώτες δεν μπορώ να καταλάβω ποιους εκπολιτίζετε ή ποιους πρόκειται να εκπολιτίσετε.
    Στον 21ο αιώνα είμαστε. Επιτέλους αλλάξτε αυτό το ρημαδιασμένο το καταστατικό.
    Και για να σας αποδείξω ότι πρέπει ΠΡΩΤΟΙ ΕΣΕΙΣ πρέπει να λάβετε τον πολιτισμό, για πείτε μου πότε είναι ανοικτό το μουσείο και πόσο κοστίζει η είσοδος???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για το"εκπολιτιστικός" και για οποιαδήποτε αλλαγή του καταστατικού δεν είναι υπεύθυνο το Δ.Σ αλλά η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου.Το σημερινό Δ.Σ έκανε Γενική Συνέλευση για να αντικατασταθεί το "εκπολιτιστικός" με τον όρο "πολιτιστικός" αλλά δεν πέρασε.Σε ένα μήνα περίπου θα γίνουν εκλογές στο Σύλλογο, πρέπει όλοι οι Αθαμανιώτες να γίνουν μέλη του Συλλόγου και να του δώσουμε νέα πνοή.
      Όσον αφορά τα υπόλοιπα που ρωτάς θα ανακοινωθούν σύντομα, ξεχνάς όμως κάτι, ότι σε έναν σύλλογο δεν έχει σημασία το ΕΣΕΙΣ που λες αλλά το ΕΜΕΙΣ,όλοι ΕΜΕΙΣ μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα!
      Ηλίας Γεωργιάδης




      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Ηλία καλημέρα

      Το ότι δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση του Δ.Σ απο την Γενική Συνέλευση για αλλαγή του συλλόγου σε ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ για μένα σημαίνει πως η πρόταση ή ΔΕΝ ήταν επαρκής ή οι κ.κ σύνεδροι απαιτείται να εκπολιτιστούν.

      Διαγραφή
    3. Πολύ ενθαρυντικό όταν φτιάχνεται ένα μουσείο στο χωριό σας εσείς να συζητάτε για το όνομα του συλλόγου. Αμφιβάλλω αν κανένας από εσας βοήθησε στη δημιουργία του. Ντροπή μας έχω να πω.

      Διαγραφή
  2. Είναι ΠΟΛΥ ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΟ όταν επώνυμα λέω "ότι σε έναν σύλλογο δεν έχει σημασία το ΕΣΕΙΣ που λες αλλά το ΕΜΕΙΣ,όλοι ΕΜΕΙΣ μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα!" να εμφανίζονται Ανώνυμοι και να προσπαθούν να διχάσουν.

    Υ.Γ 1:Προσωπικά δεν αναζητώ δάφνες για τη συμμετοχή μου στο σύλλογο.

    Υ.Γ 2:Κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξει ο διάλογος για όλα τα θέματα του συλλόγου με δημοκρατικές διαδικασίες...

    Ηλίας Γεωργιάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μετά από τόσα χρόνια εγκατάλειψης και ανελέητων λεηλασιών το Δημοτικό Σχολείο Αγίας Κυριακής θα λειτουργήσει ξανά...Αν και όχι με μαθητές με κάτι που θα δώσει ξανά ζωή στο κτίριο αλλά και σε όλον τον συνοικισμό. Τουλάχιστον θα «σωθεί» και δεν θα καταλήξει σαν κάποιο είδος παλιό αποθήκης, ρημαγμένο η ερειπωμένο, γιατί αυτή θα ήταν η τύχη του, εάν κάποιοι σωστά σκεπτόμενοι δεν έπαιρναν την απόφαση να επαναχρησιμοποιηθει και δεν έκαναν αγώνα να παραχωρηθεί στο Σύλλογο. Θα σωθεί και θα μείνει εκεί να διατηρεί τις αναμνήσεις των παλιών μαθητών του αλλά και όλων των κατοίκων του Αθαμανιου πού τόσα θα θυμούνται μέσα σε αυτό.Για μια ακόμη φορά, τα τελευταία δύο χρόνια, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αθαμανιου, περα απο τις καθιερωμενες εκδηλώσεις, πραγματοποίησε κάτι αξιόλογο...Με συλλογική προσπάθεια (αρχίζει πλέον και γίνεται κατανοητό πως ατομικές-εγωιστικές πρωτοβουλίες πατώνουν) και με εθελοντική-ανιδιοτελή εργασία μπορεί να παράξει σημαντικό πολιτιστικό έργο και να αφήσει επιτέλους κάτι χρήσιμο και ωφέλιμο σε αυτόν τον τόπο...Συγχαρητήρια σε αυτούς που το ξεκίνησαν, αλλά ακόμη πιο πολλά συγχαρητήρια θα αξίζουν αυτοί που θα το πλουτίσουν, θα το αναδείξουν, θα το προβάλουν και προπάντων θα το διατηρήσουν και θα το διαφυλάξουν, γιατί το έργο τους θα αποδειχθεί πολύ πιο δύσκολο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τόσα χρόνια που έρχομαι στο χωριό σας τους ίδιους ανθρώπους βλέπω να τρέχουν για τα πολιτιστικά,αλλά τώρα τελευταία βλέπω και μερικούς διάτοντες αστέρες καλό θα είναι να βρούν τη δική τους λάμψη και να αναδειχθούν για την προσφορά τους. Ανυπομονώ να έρθει ο Αύγουστος να το επισκεφτώ ,σας εύχομαι καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναπολέων Γ. Καραγιάννης29 Μαρτίου 2013 στις 6:15 μ.μ.

    Ως Αντιπρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων και ως Αθαμανιώτης, εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν ή βοήθησαν για την ίδρυση και λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου στο χωριό μας.
    Εύχομαι και ελπίζω να βοηθήσουμε όλοι στον εμπλουτισμό του με ότι παλιό υπάρχει στο χώρο του σπιτιού μας, και όχι μόνο, και έχει λαογραφική αξία.
    Ελπίζω να βοηθήσουμε όλοι στη λειτουργία του, με εθελοντική προσφορά.
    Σε ότι με αφορά, είμαι πάντα στη διάθεσή σας, όπως έχω τονίσει στο τωρινό αλλά και στο προηγούμενο Δ.Σ. του Συλλόγου, για οποιαδήποτε βοήθεια.

    Ναπολέων Γ. Καραγιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα μηνύματα σας πρέπει να είναι γραμμένα στην Ελληνική (όχι Greeklish) και όχι ΚΕΦΑΛΑΙΑ να μην περιέχουν βρισιές και λέξεις ή φράσεις που μπορεί να προσβάλουν άλλα άτομα.Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και στην κριτική που γίνεται ΕΠΩΝΥΜΩΣ.