Συνολικές προβολές σελίδας

3 Απρ 2013

Μεταχρωματικό έλκος: Μια ασθένεια που απειλεί με εξαφάνιση τα πλατάνια της Ελλάδας!!


Πρόκειται για μία νέα ασθένεια που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και απειλεί τα πλατάνια με καταστροφή.Η σημασία της έγκειται στο γεγονός της ευκολίας μετάδοσης αλλά και της ανυπαρξίας αποτελεσματικής καταπολέμησης.Τελευταία (2010)εμφανίστηκε και στην Ήπειρο στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.
Το μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου προκαλείται από τον μύκητα Ceratocystis platani.Αρχικά συμπτώματα της ασθένειας είναι η εμφάνιση αραιού χλωρωτικού φυλλώματος και μικροφυλλίας σε έναν ή περισσότερους κλώνους που επεκτείνεται σε μεγάλο τμήμα της κόμης.Συχνά παρατηρείται μαρασμός φύλλων και νέκρωση ορισμένων κλάδων.
Τα φύλλα κιτρινίζουν πρόωρα, μαραίνονται και διακρίνονται από τα γειτονικά υγιή.Τα συμπτώματα αυτά παρατηρούνται συνήθως την άνοιξη και το καλοκαίρι που τα δέντρα έχουν αυξημένες ανάγκες σε νερό.Σε μερικές περιπτώσεις την άνοιξη,ένας κλάδος ή ολόκληρο το δένδρο μπορεί να μην βλαστήσουν καθόλου ή οι νέοι βλαστοί λίγο μετά την ανάπτυξή τους να μαραθούν και να νεκρωθούν.Στα κλαδιά και στον κορμό των προσβεβλημένων δένδρων παρατηρείται νέκρωση του φλοιού και δημιουργία ελκών τα οποία όμως σε μεγάλης ηλικίας δέντρα και με παχιά φλούδα, δεν είναι εμφανή και μόνο μετά το ξεφλούδισμα του φλοιού στο σημείο αυτό μπορούν να φανούν στο εσωτερικό και στο ξύλο. Εκτός των παραπάνω υπάρχουν και πολλά άλλα συμπτώματα που υποδηλώνουν την εμφάνιση της ασθένειας.
Η ασθένεια μεταδίδεται με μολυσμένα σκαπτικά μηχανήματα ή εργαλεία που εργάστηκαν σε προσβεβλημένες περιοχές αλλά και με το νερό των ποταμών που μεταφέρει σπασμένα κλαδιά από μολυσμένα δένδρα.Αυτός ο τρόπος μετάδοσης είναι και το πιο ανησυχητικό στο όλο θέμα.
Από την στιγμή που κάποιο δένδρο προσβληθεί δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης μέχρι τώρα. Γι'αυτό η όλη προσπάθεια βασίζεται σε προληπτικά μέτρα αποφυγής διάδοσης της ασθένειας και εξαφάνισής της σε όσες εστίες εντοπίζεται.
Σημαντικότατο ρόλο παίζει η έγκαιρη διάγνωση στις νέες εστίες προσβολής.Άν αυτό γίνει στα αρχικά στάδια και ο αριθμός των προσβεβλημένων δένδρων είναι μικρός τότε είναι δυνατή η καταπολέμηση και με μικρό κόστος. Βασικοί τρόποι αντιμετώπισης είναι
- η αποφυγή υλοτομίας,κλάδευσης και πλήγωσης των δένδρων πλατάνου
- η αποφυγή εισόδου μηχανημάτων σε περιοχές με πλατάνια
-η μη διακίνηση ξύλου πλατάνου για καυσόξυλα ή άλλη χρήση
- το σημαντικότερο από όλα είναι ότι σε περίπτωση που εντοπιστεί κάπου δένδρο πλατάνου με ύποπτα συμπτώματα να ειδοποιηθεί άμεσα η Δασική Υπηρεσία η η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της περιοχής.
 Περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα http://geoponiprevezas.blogspot.gr/2013/02/blog-post_5728.htm
 
Αν και στον νομό Άρτας δεν έχει αναφερθεί παρουσία της ασθένειας,και παρά το γεγονός ότι ο πλάτανος προστατεύεται αυστηρά σαν δασικό είδος και απαγορεύεται η κοπή του παρά μόνο κατόπιν ειδικής άδειας,πρέπει να επαγρυπνούμε καθώς η ασθένεια είναι απειλητική και αν ξεφύγει μπορεί να προκαλέσει τεράστια καταστροφή.Ας παραδειγματιστούμε από την αμέλεια και αδιαφορία στο θέμα της εδώ και αρκετά χρόνια, αυξανόμενης ασθένειας των ελάτων της περιοχής μας όπου όλο και περισσότερα γέρικα έλατα ξηραίνονται συνεχώς μέσα στα δάση εξαιτίας της προσβολής από παράσιτο.

Γιώργος Ζορμπάς
Γεωπόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα σας πρέπει να είναι γραμμένα στην Ελληνική (όχι Greeklish) και όχι ΚΕΦΑΛΑΙΑ να μην περιέχουν βρισιές και λέξεις ή φράσεις που μπορεί να προσβάλουν άλλα άτομα.Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και στην κριτική που γίνεται ΕΠΩΝΥΜΩΣ.