Συνολικές προβολές σελίδας

28 Ιουν 2013

Θύμα ψηφοθηρίας το Πράσινο Χωριό

Φωτο: Σωτήρης Παπαδήμας

Το Αθαμάνιο είναι το κεφαλοχώρι των Κεντρικών Τζουμέρκων με τους περισσότερους νέους κατοίκους (μετρά στο σύνολο περί τους 600 μονίμους). Είναι κυριολεκτικά πνιγμένο μέσα στα έλατα, πλατάνια, καρυδιές, καστανιές κα. Το χωριό διασχίζουν δύο χείμαρροι οι οποίοι τρέχουν ασταμάτητα. Αθαμάνιο και Κάτω Αθαμάνιο αν και απέχουν μισή ώρα, έχουν ιδιόκτητα 140.000 στρέμματα εκ των οποίων τα 40.000 είναι δασικά και τα οποία διαχειρίζονται με έναν από κοινού συνεταιρισμό. Αν και οι δύο κοινότητες είναι πλέον χωρισμένες οι Αθαμανιώτες και Κάτω Αθαμανιώτες είναι οι ίδιοι άνθρωποι με κοινά συμφέροντα και μετράν περίπου 2.500 κατοίκους (όχι μόνιμους, όμως πολλοί είναι αυτοί που έχουν την επιθυμία του γυρισμού).

Σε μία εποχή όπου ιδιώτες και κράτος έχουν στραφεί προς την ύπαιθρο για την υλοποίηση της πράσινης ανάπτυξης, εμείς είχαμε την ευκαιρία μας με Ευρωπαϊκά κονδύλια να γίνουμε κύριοι του τόπου μας και να χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις μας πρώτα προς όφελος μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το «πράσινο χωριό» εκτός από τα ενεργειακά προγράμματα περιλαμβάνει και την προώθηση του μεταποιητικού αλλά και αγροτουριστικού τομέα.
Δεν είναι μόνο ότι η περιοχή μπορεί να προσφέρει στο πρόγραμμα απεριόριστη πρώτη ύλη για παραγωγή ενέργειας, είναι και τα τοπικά προϊόντα όπως τα κάστανα, καρύδια, αρωματικά φυτά, βότανα και ζωικά προϊόντα τα οποία είναι αρίστης ποιότητας αλλά και η πραγματικά ανείπωτη ομορφιά των τοπίων όπως τα μεγαλοπρεπή βουνά, τα πεντακάθαρα τρεχούμενα νερά, τα πλούσια δάση και τα ποτάμια που αποτελούν βάση για ανάπτυξη ηπίων μορφών τουρισμού. Επίσης η ήδη ικανοποιητική ύπαρξη τουριστικών υποδομών μπορούν άνετα να φιλοξενήσουν ακαδημαϊκούς και μη που θα θελήσουν επισκεφτούν αυτό το χωριό ‘πρότυπο’ είτε για μελέτη είτε από τουριστικό ενδιαφέρον.

Με γνώμονα αυτές τις δυνατότητες του τόπου, το 2011 επιλέχτηκε από την τότε Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη (με μεταπτυχιακές περιβαλλοντικές σπουδές και τεράστια εμπειρία ως αξιολογητής της Ευρωπαϊκής ένωσης σε Ευρωπαϊκά Περιβαλλοντικά Προγράμματα) να μπει στο πιλοτικό πρόγραμμα για μετατροπή του σε πράσινο χωριό μαζί με το πράσινο νησί Λειψοί.
Μετά το κάλεσμα αυτό, ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων ανταποκρίθηκε αμέσως συμπληρώνοντας όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για το Αθαμάνιο και τα απέστειλε στην Περιφέρεια Ηπείρου όπου και ανατέθηκε η μελέτη στην εταιρεία <<ΑΕ Ηπείρου>> για την ένταξή μας στο πρόγραμμα. Η μελέτη 15.000.000 ευρώ αφορούσε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις με στόχο την μηδενική εκπομπή ρύπων για δημιουργία πράσινου χωριού. Στις 28/09/2012 υποβλήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου στο ΥΠΕΚΑ η πρόταση με τίτλο <<Αθαμάνιο- Ενεργειακή Οικονομία, Πυρήνας Αειφορίας, Πόλος Αξιοβίωτης Καθημερινότητας>>.
Ενόψει εκλογών και λόγω πολιτικών πιέσεων που δέχτηκε το υπουργείο, λίγο αργότερα έδωσε παράταση στο πρόγραμμα και έκανε την πρόσκληση ανοιχτή έτσι το Αθαμάνιο έπρεπε να ανταγωνιστεί και άλλα ορεινά χωριά της Ελλάδας. Δεν έφταναν όλα αυτά, αφού κατατέθηκαν οι φάκελοι, δύο μήνες μετά οι ενδιάμεσοι φορείς του ΥΠΕΚΑ άλλαξαν αυθαίρετα τα κριτήρια (με τις ευλογίες της κυβέρνησης φυσικά) με συνέπεια την ουσιαστική αλλοίωση της κι αυτός ο επίγειος παράδεισος κατάντησε από πρώτος τελευταίος. Τελικά το πρόγραμμα δόθηκε σε εφτά χωριό τα οποία ούτε την βιοποικιλότητα χλωρίδας και πανίδας των Τζουμέρκων έχουν αλλά κυρίως έτσι που διανεμήθηκαν τα χρήματα ούτε κατά διάνοια δεν ανταποκρίνονται στον πραγματικό σκοπό του μετατράπηκαν απλά σε μέσο ψηφοθηρίας.


Φωτό: Σωτήρης Παπαδήμας
Από τον τόπο μας μπορεί να μην κατάγονται τρανοί κυβερνητικοί πολιτικοί που να μπορούν να μας στηρίξουν (ή ίσως να έπαιξε το ρόλο της και η καταγωγή του αντιπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είναι από το Αθαμάνιο, για την μεθοδευμένη μη προώθησή του;) όμως δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε άλλη μια ευκαιρία να χαθεί για τα Τζουμέρκα και την Ήπειρο, η οποία είναι από τις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης, παρόλο που έχει τις δυνατότητες να γίνει από τις πλουσιότερες.
Ζητάμε αξιοκρατία, δηλαδή να γυρίσουμε στα αρχικά κριτήρια της προκήρυξης καθώς η μελέτη μας διακρίνεται για την αρτιότητά της με κύριο στόχο την μηδενική εκπομπή ρύπων. Θεωρούμε την μεθόδευση και μη ένταξη του Αθαμανίου στο ανωτέρω πρόγραμμα πολιτικό σκάνδαλο και θα πράξουμε τα νόμιμα για την δικαίωσή μας. Όλες μαζί οι φωνές της Ηπείρου ενωμένες με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου μπορούμε να καταφέρουμε πολλά…..
      
                                                                            Έλια Στασινού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα σας πρέπει να είναι γραμμένα στην Ελληνική (όχι Greeklish) και όχι ΚΕΦΑΛΑΙΑ να μην περιέχουν βρισιές και λέξεις ή φράσεις που μπορεί να προσβάλουν άλλα άτομα.Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και στην κριτική που γίνεται ΕΠΩΝΥΜΩΣ.