Ο "Αθάμας" στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Αυγούστου δίνει και φέτος την δυνατότητα σε όλους, να απολαύσουν μια βραδιά ποιοτικής ελληνικής μουσικής φιλοξενώντας τον Μπάμπη Τσέρτο και την Εστουδιαντίνα, στον προαύλειο χώρο του Δημοτικού σχολείου.
Ας γνωρίσουμε όμως λίγο καλύτερα τους καλλιτέχνες που θα είναι μαζί μας την Πέμπτη 14 Αυγούστου, όπως μας παρουσιάζονται μέσα από τις επίσημες ιστοσελίδες τους:
Ο Μπάμπης Τσέρτος γεννήθηκε στα Τρόπαια του Νομού Αρκαδίας. Σε ηλικία 17 ετών έρχεται στην Αθήνα, όπου κατοικεί πλέον μόνιμα. Παρ' ότι από πολύ μικρός τραγουδάει και ψέλνει επιθυμεί και να σπουδάσει. Το 1974 εισάγεται στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Ήμουν πολύ τυχερός που στην οικογένειά μου τραγουδούσαν όλοι πολύ καλά, ο δε πατέρας μου έπαιζε και μαντολίνο. Ήμουν επίσης τυχερός που μεγάλωσα στα Τρόπαια, που ήταν πάντα εμπορικό, πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο, για την περιοχή. Μου έχουν μείνει πολλά γλέντια αξέχαστα, γλέντια όπου μπορούσαμε να ακούσουμε όλα τα είδη του ελληνικού τραγουδιού».
Ως φοιτητής πια, ο Μπάμπης Τσέρτος ζει την «αναβίωση» του ρεμπέτικου τραγουδιού, μαθαίνει μπουζούκι και συμμετέχει στο συγκρότημα του Πανεπιστημίου, τραγουδώντας έντεχνα, λαϊκά, ρεμπέτικα και δημοτικά. «Η ζωή μου δένεται πλέον έντονα με τη μουσική, κάθε βράδυ σχεδόν γλεντάμε στις ταβέρνες της εποχής παίζοντας και τραγουδώντας με την παρέα μας. Η σκέψη όμως να ασχοληθώ επαγγελματικά με το τραγούδι ήταν ακόμα, μακριά».
Όμως όταν στην δεκαετία του 80 άρχισαν να δημιουργούνται τα πρώτα ρεμπετάδικα, ο Μπάμπης Τσέρτος βρίσκεται να δουλεύει ως επαγγελματίας στην ταβέρνα «Οι φίλοι» στην Κυψέλη. Από τότε κάνει συνεχώς εμφανίσεις, έχοντας την τύχη να προλάβει να συνεργαστεί με μεγάλους ερμηνευτές και δημιουργούς του Ρεμπέτικου όπως, η Σωτηρία Μπέλλου, ο Τάκης Μπίνης, η Άννα Χρυσάφη, η Καίτη Γκρέυ, ο Κώστας Καπλάνης, ο Θόδωρος Πολυκανδριώτης, ο Κούλης Σκαρπέλης, ο Χοντρονάκος, αλλά και με νεότερους όπως ο Μπάμπης Γκολές, ο Γιώργος Ξηντάρης, ο Στέλιος Βαμβακάρης, η Μαριώ, ο Αγάθωνας κ.α. Τα τελευταία χρόνια έχει συνεργαστεί με ερμηνευτές και δημιουργούς του λαϊκού τραγουδιού όπως : η Γλυκερία, ο Μανώλης Μητσιάς, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Μανώλης Ρασούλης, ο Πέτρος Βαγιόπουλος, η Βιτάλη, ο Νταλάρας, ο Θαλασσινός, η Νάντια Καραγιάννη, ο Αηδονίδης, η Θεοδοσία Στίγγα, η Σωτηρία Λεονάρδου κ.α.
Το 2002 πήρε το βραβείο καλύτερου τραγουδιστή του ρεμπέτικου από τα "Κορφιάτικα Βραβεία" και το 2003 το βραβείο καλύτερου παραδοσιακού δίσκου με το "Ανάγλυφα μιας τέχνης ταπεινής", στα βραβεία "Αρίων".
Τα τελευταία χρόνια συνεργάστηκε με την «Εστουδιαντίνα» παρουσιάζοντας το μεγάλο μουσικό πλούτο της Σμυρνέϊκης παράδοσης. Συμμετείχε δε στο δίσκο «Smyrne» της Εστουδιαντίνας που κυκλοφόρησε πρόσφατα σε παραγωγή του Γιώργου Νταλάρα με τη συμμετοχή πολλών σπουδαίων ερμηνευτών παίρνοντας μάλιστα και το βραβείο καλύτερου παραδοσιακού δίσκου στα βραβεία "Αρίων".
Επίσης τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με την Μαντολινάτα Εξαρχείων «Διονύσιος Λαυράγκας», με την οποία έχει δώσει σειρά συναυλιών σε διάφορα θέατρα αλλά και στην Εθνική Λυρική Σκηνή, με σπουδαίους λυρικούς καλλιτέχνες. Αποκορύφωμα της συνεργασίας αυτής είναι η συμμετοχή του στο CD «Διαδρομές», σε μουσική Χρ. Νικολόπουλου και στίχους Φ. Λάδη που αναφέρεται στις γειτονιές της Αθήνας. Είναι μια ζωντανή ηχογράφηση από συναυλία της Μαντολινάτας στην Εθνική Λυρική Σκηνή.
Έχει 10 προσωπικούς δίσκους: «Άτιμη Τύχη», «Ερωτοπούλειον», «Τα νειάτα τα μπερμπάντικα», «Το μερακλήδικο πουλί», «Της λυγερής απέναντι», «Ανάγλυφα μιας τέχνης ταπεινής», «Το μονοπάτι», «Ο Μπάμπης Τσέρτος τραγουδά Μιχάλη Σουγιούλ», «Στου Παραδείσου το Βυθό» και «Βασίλης Τσιτσάνης: Τρία Έργα, Επτά τραγούδια», καθώς επίσης και πολλές συμμετοχές.
Η «Εστουδιαντίνα» είναι η αναβίωση ενός τύπου ορχήστρας που έδρασε έντονα στα τέλη του 19ου αιώνα και στο πρώτο τέταρτο του 20ου διαδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη και σταμάτησε να υπάρχει λίγο μετά την καταστροφή της. Δημιουργήθηκε το 1998 στο Δήμο Νέας Ιωνίας Μαγνησίας μετά από πρόταση του Ανδρέα Κατσιγιάννη που είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη ορχήστρα για τα σημερινά κοινωνικά δεδομένα που δεν αρκείται στην μίμηση των προτύπων της αλλά αφομοιώνοντας νέα στοιχεία, δημιουργεί και προτείνει νέες μουσικές φόρμες με σκοπό την προσέλκυση ολοένα και περισσότερων νέων στην γνήσια Ελληνική μουσική, στόχος που μετά από σκληρή δουλειά επετεύχθη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι μ' αυτή την ορχήστρα συμπράττουν οι σπουδαιότεροι Έλληνες μουσικοί και τραγουδιστές εμπλουτίζοντας το ρεπερτόριό της με τραγούδια που είναι δικές τους επιτυχίες και είναι σχετικά με το θέμα και την αισθητική της : Γιώργος Νταλάρας, Μαρία Φαραντούρη, Παντελής Θαλασσινός, Γλυκερία, Μανώλης Μητσιάς, Πέτρος Γαϊτάνος, Ελένη Βιτάλη, Αγάθωνας, Μαριώ, Μπάμπης Τσέρτος, Παναγιώτης Λάλεζας, Αρετή Κετιμέ, Δημήτρης Μπάσης, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Χρίστος Τσιαμούλης, Χρόνης Αηδονίδης, Σοφία Παπάζογλου, Γιώτα Νέγκα κ.α.
Περισσότερες από 250 συναυλίες έχουν πραγματοποιηθεί – από το 1999 μέχρι σήμερα – στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, στους γνωστότερους συναυλιακούς χώρους, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές τόσο από τον Ελληνικό όσο και από το διεθνή τύπο. Εν μέσω λοιπόν δύσκολων καιρών για καλλιτεχνική δημιουργία η Εστουδιαντίνα κατάφερε να έχει μόνιμους θαυμαστές και φίλους, κυρίως νεαρής ηλικίας, που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό και κώδικα επικοινωνίας την αγάπη τους για την παραδοσιακή μας μουσική.
Τον Ιανουάριο του 2004 εκδίδεται η πρώτη δισκογραφική συλλογή με τον τίτλο «SMYRNE» και παραγωγό τον Γιώργο Νταλάρα, δίσκος που απέσπασε την διάκριση του καλύτερου δίσκου της χρονιάς και που μέσα σε δύο μόλις μήνες έγινε χρυσός (40.000 αντίτυπα). Ακολουθεί το DVD «Μικρά Ασία», από τη συναυλία για τα 80 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού με τον Γιώργο Νταλάρα και τη Γλυκερία. Τον Δεκέμβρη του 2005 εκδίδεται η ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας (Βόλος, Απρίλης 2004) της Εστουδιαντίνας με την Ορχήστρα Λαϊκών Οργάνων Οδησσού, και κυκλοφορεί με τον τίτλο «Φλόγα». Τον Απρίλη του 2006 κυκλοφορεί ο δεύτερος κατά σειρά δίσκος της Εστουδιαντίνας με παραγωγό και πάλι τον Γ. Νταλάρα., με τίτλο «Δάκρυ στο γυαλί». Ακολουθεί μια έκδοση CD από το περιοδικό «Δίφωνο» με 24 τραγούδια και χορούς από την ελληνική παράδοση καθώς και οι δίσκοι «Φωνές του αέρα» με πρωταγωνιστή το σολίστα του ακορντεόν Δήμο Βουγιούκα, το DVD «Τραγούδια με ουσίες» (ηχογράφηση συναυλίας στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού με το Γ. Νταλάρα, Μπάμπη Τσέρτο, Χρήστο Θηβαίο, κα), το διπλό CD «Mare Nostrum», με αφορμή τους Μεσογειακούς αγώνες του 2013, και τέλος η συλλογή «Σκοποί και τραγούδια της καθ' ημάς Ανατολής». Τον Δεκέμβριο του 2009 κυκλοφόρησε συλλογή με Κάλαντα από όλη την Ελλάδα με την συμμετοχή πολλών τραγουδιστών.
Οι προτάσεις της Εστουδιαντίνας στο χώρο του πολιτισμού δεν σταματούν στις συναυλίες και στη δισκογραφία, αλλά επεκτείνονται και σε άλλους τομείς, σε ειδικές εκδόσεις και ανεξάρτητες παραγωγές, σε πρωτοβουλίες για την καταγραφή ιστορικού υλικού και δημιουργία Αρχείων, αλλά και στην προσέγγιση της εκπαίδευσης. Σημαντικό κομμάτι της προσφοράς στην εκπαίδευση αποτελεί η «Εστουδιαντίνα Νέων», ένα φυτώριο από 20 νέα παιδιά - έως 18 ετών - που έχει ήδη δημιουργηθεί μέσα στους κόλπους της μεγάλης ορχήστρας. Αυτή η «παρέα» παρουσιάζει μια ιδιαίτερη δίψα για μάθηση, μελέτη και εκτέλεση παραδοσιακής μουσικής και έχει ήδη στο ενεργητικό της πολλές και επιτυχημένες συναυλίες.
EIMAΣΤΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΦΑΛΟΧΩΡΙ ΤΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΤΟ ΘΕΟ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ! ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΗΝ ''ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ'' ΣΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΣΑΣ ΑΛΛΑ Ο ΝΤΙΝΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΕΦΙ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΣΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 7 ΕΥΡΩ ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΝΩ ΟΧΙ ΑΠΟ ΘΕΜΑ ΤΣΙΓΚΟΥΝΙΑΣ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΤΙΜΗ ΣΕ ΕΠΟΧΗ ΚΡΙΣΗΣ ΜΙΑ ΤΕΤΡΑΜΕΛΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ 28 ΕΥΡΩ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΟ ΠΟΥ???? ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΑΜΑΝΙΟΥ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΟΠΩΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΣΑΣ ΔΕΝ ΣΕΒΕΣΤΕ ΚΑΙ ΤΙΜΑΤΕ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΤΣΕΡΟ ΤΟΝ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΙΜΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ.ΕΓΩ ΖΗΛΕΥΩ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΚΑΝΑ ΛΑΘΟΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ,ΕΝΝΟΟΥΣΑ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΗ ΤΟΝ ΤΣΕΡΤΟ.ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΜΗΝΕΥΤΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ!!!
ΔιαγραφήΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ!ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ,ΟΝΕΙΡΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ!!!ΚΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή